Αειθαλή και φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα

Αειθαλή δέντρα είναι τα δέντρα τα οποία δε πέφτουν τα φύλλα τους ποτέ και απλά κάποια χρονική στιγμή μπορεί να ανανεώνονται χωρίς να φαίνονται.

Φυλλοβόλα δέντρα είναι τα δέντρα που πέφτουν όλα τα φύλλα τους όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία τους στα μέσα φθινοπώρου, όταν αρχίσουν και ξαναβγάζουν νέα φύλλα την άνοιξη.

Τα φυτά ως προς την διάρκεια ζωής χωρίζονται σε μονοετή και πολυετή ενώ για τα δέντρα δεν υπάρχει αυτός ο ορισμός . Η ζωή ενός καρποφόρου δέντρου εξαρτάτε από τη σύσταση του εδάφους , τις καιρικές συνθήκες και τη περιποίηση που του δίνεται . Σωστό κλάδεμα , καταπολέμηση των ασθενειών , πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κ.α.

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα σε σχέση με αειθαλή χαρακτηρίζονται δένδρα με τα περισσότερα πλεονεκτήματα . Το κυριότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ακόμα σε υψηλά υψόμετρα . Δέντρα όπως η μηλιά , η καρδιά η καστανιά, η κερασιά κ.α. μπορεί θα τα συναντήσουμε στην Ελλάδα και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων .Ειδικά οι καστανιές και οι καρδιές είναι κατάλληλα δέντρα για ημιορεινές και ορεινές περιοχές .

Τα αειθαλή καρποφόρα δέντρα έχουν το μειονέκτημα ότι σπάνια αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες . Δέντρα όπως η ελιά ή μουσμουλιά η λεμονιά , η πορτοκαλιά κ.α. πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν σε περιοχές που το χειμώνα καλύπτονται με χιόνι και σε περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες με παγετούς .

Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κήπο με καρποφόρα δέντρα επιλέγουμε δέντρα με φρούτα που καταναλώνει η οικογένεια μας και καλό θα είναι τα δέντρα να είναι αειθαλή και φυλλοβόλα για καλλωπιστικούς λόγους αλλά και για υπάρχει ηλιοφάνεια στο κήπο μας κατά τους χειμερινούς μήνες να αερίζετε για να στεγνώνει καλύτερα το έδαφος.

Στην ίδια κατηγορία...