Δάφνη ή βάγια

Η δάφνη ή βάγια όπως την λένε αλλιώς ,είναι ένα αυτοφυή μικρό δένδρο που με την πάροδο των χρόνων γίνετε μεγάλο και φυτρώνει κοντά σε υγρές ρεματιές στις ημιορεινές περιοχές της χώρα μας .

Υπάρχει ήμερη και η άγρια δάφνη και μπορούμε να τη ξεχωρίσουμε από το φύλλωμά της. Σήμερα που τα φίλα της τα βρίσκουμε τυποποιημένα στο εμπόριο , ενδέχεται σε κάποια μέρη να καλλιεργείτε. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται εύκολα, με παραφυάδες σπόρους, και εμβολιασμό.

Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην μαγειρική αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα χρησιμοποιούντα μέρη του δέντρου είναι τα φύλα χωρίς τους μίσχους . Επίσης από τους καρπούς του παράγεται το δαφνέλαιο που χρησιμοποιείται σε σαπούνια , αρώματα και κεριά.

 

Στη μαγειρική τα χρησιμοποιούμενα μέρη της δάφνης ή βάγιας είναι τα φύλα . Τα χρησιμοποιούμε χλωρά ή αποξηραμένα. Η αποξήρανση των κλαριών του δέντρου , για να συλλέξουμε τα φύλλα, θα πρέπει να γίνεται σε σκιά, μακριά από τον ήλιο.
Τα χρησιμοποιούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν περιέχουν και για να αρωματίζουν φαγητά όπως τα κοκκινιστά κρέατα , μοσχάρι κ.τ.λ. , το στιφάδο ,σε σάλτσες σαβόρι ,σε πολλές σάλτσες ντομάτας , στις φακές κ.α.

Στην ίδια κατηγορία...