Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι αειθαλής θάμνος με σκούρο πράσινο και αρωματικό φύλλωμα που ανθίζει την άνοιξη με μικρά μπλε λουλούδια.

Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα , αλλά όσοι έχουν χώρο καλύτερα είναι να το φυτέψουν κάτω στη γη . Ευδοκιμεί στις ηλιόλουστες θέσεις και το καλοκαίρι για να επιβιώσει χρειάζεται πότισμα .

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην μαγειρική, και σαν βότανο , με διάφορους τρόπους ,γιατί έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Στη μαγειρική τα χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα φίλα του μαζί με το κοτσάνι και σε περίοδο ανθοφορία του αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ανθισμένα μέρη του φυτού . Επίσης για μελλοντική χρήση μπορούμε να αποξηράνουμε ορισμένους βλαστούς , που διατηρούνται χωρίς να χάνουν το άρωμά τους .

Έχει ιδιαίτερα έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό πρέπει στη μαγειρική να χρησιμοποιείται με μέτρο. Ταιριάζει απόλυτα με κρεατικά , ιδιαίτερα όσα έχουν έντονο άρωμα και σε τρόπο μαγειρέματος πιο πολύ κοκκινιστά (στιφάδο κ.α. ) , στις φακές και δίνει υπέροχο άρωμα σε σάλτσες φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο κ.τ.λ.

Στην ίδια κατηγορία...