Δυόσμος

Καλλιέργεια δυόσμου ,χρήση στη μαγειρική και ευεργετικές ιδιότητες

Ο Δυόσμος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά στην Ελλάδα, με ωραίο και ευχάριστο άρωμα και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες . Είναι πολυετές φυτό και διατηρείτε αρκετά χρόνια , για αυτό συνήθως βλέπουμε το φυτό στις άκρες των κήπων .
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού του φυτού είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό τους χειμερινούς μήνες στο κήπο ή σε γλάστρα.

Ο Δυόσμος χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, για αυτό θα πρέπει να τον φυτέψουμε στον κήπο ή να μεταφέρουμε τις γλάστρες σε μέρος που το βλέπει έστω και λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος. Είναι απαιτητικός σε νερό ,και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζουμε τακτικά το φυτό μας .
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η γλάστρα που έχουμε φυτέψει το δυόσμο, καθώς το φυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο.

Για να ανανεώνεται μόνο του το φυτό , την περίοδο της ανθοφορίας , κόβουμε με ψαλίδι κήπου χαμηλά τους βλαστούς και συνεχίζουμε κανονικά το πότισμα . Για να έχουμε όλο το χρόνο φρέσκο δυόσμο και για να καλύπτουμε τις ανάγκες του σπιτιού μας καλό είναι να κόβουμε τους μεστωμένους βλαστούς σε δυο δόσεις .
Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχετε το φυτό στο κήπο σας ή σε γλάστρα , το δυόσμο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τις λαϊκές αγορές σε φρέσκια μορφή, καθώς και από τα καταστήματα μπαχαρικών σε αποξηραμένη μορφή.

Στη μαγειρική , τα φύλλα του δυόσμου, μαζί με το κοτσάνι τους όταν είναι στην αρχή της βλάστησης, τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα.
Τα χρησιμοποιούμε κυρίως φρέσκα σε σάλτσες , σούπες και σε λαδερά φαγητά, όπως φρέσκα φασολάκια ,γεμιστά κ.α., επίσης μέσα σε κεφτέδες και διάφορες πίτες .

Ο δυόσμος , εκτός από αρωματικό θεωρείται και φαρμακευτικό φυτό . Του αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως και χρησιμοποιείτε κύριος ως αφέψημα , τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, ενώ βοηθά τις ημικρανίες και τον πονόδοντο, αν μασήσουμε τα φύλλα του.
Εάν τον βάλουμε σε χλιαρό νερό, μπορούμε να κάνουμε γαργάρα για να βοηθήσουμε στην θεραπεία της αμυγδαλίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα.

Επίσης τα φύλλα του  χρησιμοποιούνται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, ενώ συνιστάται ακόμα για περιπτώσεις ρευματισμών και τετάνου καθώς επίσης και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών .

Το άρωμα του δυόσμου ίσως να παρασκευάζεται και συνθετικά σε εργαστήρια για χρήση σε πολλά προϊόντα όπως στις οδοντόκρεμες κ.α.

Σταυρούλα πολίτη

Στην ίδια κατηγορία...