Έλλη Λαμπέτη (1926 -1983)

Η Έλλη Λαμπέτη ήταν μια από τους κορυφαίους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου που γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1926 στα Βίλια Αττικής.
Το 1928 όλη η οικογένεια Λούκου μετακόμισε στην Αθήνα

Το 1941 έδωσε εξετάσεις, έπειτα από παρότρυνση ενός θείου της και απέτυχε, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη σχολή θεάτρου Μαρίκας Κοτοπούλη και απέτυχε.

Από διάφορες πηγές διάβασαμε όμως ότι ίδια η Μαρίκα Κοτοπούλη, αναγνώρισε το ταλέντο της και την έκανε δεκτή να παρακολουθήσει τη σχολή της.

Σε κάποια χρονική στιγμή άλλαξε το επώνυμό της από Λούκου σε Λαμπέτη. Γράφτηκε ότι αυτό έγινε όταν διάβασε το βιβλίο Αστραπόγιαννος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ένα χρόνο αργότερα , το 1942 , έκανε την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση, στο έργο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» του Χάουπτμαν. Η συνεργασία της και η συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή στο θέατρο τέχνης , το διάστημα 1946- 1948 την καθιερώνουν ως εξαίρετη ηθοποιό. Ξεχωριστές ήταν οι ερμηνείες της στον “γυάλινο κόσμο”, στην “Αντιγόνη” και στο “ματωμένο γάμο” που ήταν και το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα για την οποία έγραψε τη μουσική ο Μάνος Χατζηδάκης

Στα μετέπειτα χρόνια της επαγγελματική της πορείας οι συνεργασίες , παρόλο τη πολυτάραχη προσωπική ζωή της η μια διαδέχεται την άλλη .
Με τον δικό της θίασο , μετά το χωρισμό της με τον Χόρν θα ανεβάσει έργα-σταθμούς στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας , όπως «Το Λεωφορείο ο Πόθος», το «Πεπσι», η «Γλυκιά Ίρμα» ο «Βυσσινόκηπος»…

Ανάμεσα στις ερμηνείες στο θεατρικό σανίδι που ξεχώρισαν , ήταν και η ερμηνείας της στο Φιλουμένα Μαρτουράνο

Το 1981 πραγματοποιεί την τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο, παίζοντας την κωφή Σάρα στο έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Η Έλλη Λαμπέτη έζησε στα δημιουργικά της χρόνια σε πανέμορφο σπίτι, αρχοντικό , στη γωνία των οδών Δελφών και Διδότου που χτίστηκε το 1906.
Σήμερα το σπίτι της Έλλης Λαμπέτη, που βρίσκετε σε μια μικρή οδός που ενώνει τα Εξάρχεια με το Κολονάκι, Διδότου και Δελφών γωνία , μετατρέπεται σε boutique hotel με το όνομα Villa Lambeti . Έτσι το κτίριο του Χάνσεν σώζεται και θα λάμψει και πάλι!

Το καταφύγιο και εξοχικό της Λαμπέτη ήταν στον Άγιο Ιωάννη του Πηλίου με μεγάλο κήπο, όπως είχαν γράψει εφημερίδες και περιοδικά της εποχής εκείνης και η Λαμπέτη είχε φυτέψει ή ίδια πολλά και διάφορα λουλούδια με ωραία χρώματα. Το σπίτι πουλήθηκε το 1980 όταν η Λαμπέτη χρειάστηκε χρήματα για να παλέψει δεύτερη φορά με τον καρκίνο.

Το τελευταίο σπίτι της Έλλης Λαμπέτη ήταν στη Κυψέλη, ρετιρέ πέμπτου ορόφου στη πλατεία του Αγίου Γεωργίου με μεγάλη βεράντα. Είχε δύο δωμάτια, όμως η Λαμπέτη τα είχε ενώσει και είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο. Το κουδούνι είχε μόνο τα αρχικά της.

Στην ίδια κατηγορία...