Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Κορονοϊός: Ειδήσεις και διεθνή νέα .νόσος του κορονοϊού 2019 (COVID-19)

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις 12 Φεβρουαρίου 2020, ο νέος κοροναϊός ονομαζόταν σοβαρός οξύς αναπνευστικός σύνδρομος κοροναϊός 2 (SARS-CoV-2) ενώ η ασθένεια που σχετίζεται με αυτό τώρα αναφέρεται ως COVID-19. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο. Οι εστίες νέων μολύνσεων από ιούς μεταξύ των ανθρώπων είναι πάντα ανησυχητικές για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν υπάρχουν λίγες γνώσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού, τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, πόσο σοβαρά είναι οι λοιμώξεις που προκύπτουν από αυτά και πώς να τα αντιμετωπίζουμε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ιταλικές πόλεις…

Δήλωση καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων για το νέο κορονοϊό

Πραγματοποιήθηκε απόψε στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων σχετικά με το νέο κορονοϊό. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει τον κόσμο και να είναι ψύχραιμος.

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, με αφορμή την Ιταλία. Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

Τέλος, αυτό που συζητήθηκε ως προετοιμασία για την επόμενη μέρα, είναι οριζόντια μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ορισμός κρούσματος αλλάζει;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο ορισμός κρούσματος δεν έχει αλλάξει. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές για τυχόν αλλαγές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις πληττόμενες και μόνο περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι χρονικό ορίζοντα έχουν τα μέτρα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τα έκτακτα μέτρα αφορούν στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο τομέας Υγείας ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και θα αφορούν τυχόν εκτεταμένη διάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό.

δελτιο τύπου 24/02/2020

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ)

Τι γνωρίζετε για το νέο Coronavirus που προκαλεί έκτακτη ανάγκη για την υγεία; Οι κοροναϊοί (CoV) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV). Ένας νέος κοροναϊός (nCoV) είναι ένα νέο στέλεχος που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο. Παρακολουθήστε αυτό το σύντομο βίντεο για να μάθετε περισσότερα. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται εδώ: https: //openwho.org/courses/introduct ... https: //www.who.int/emergencies/disea ...

Πόσο κινδυνεύουμε από τον κοροναϊό ; Ποια τα μέτρα προστασίας ;

Τις απατήσεις δίνει  ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Αθανάσιος Τσακρής σε δελτίο ειδήσεων του OPEN TV στις  23 Ιαν 2020

Λίγη ώρα αφού επιβεβαιώθηκε ότι ο κορονοϊός έφτασε και στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στέλνει το μήνυμα ότι «δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση» .  

 

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε,  για τον κορονοϊό σε έγγραφο pdf της  Γενικής  Γραμματεία Πολιτικής

COVID-19: ένα φθηνό φάρμακο μπορεί να κρύβει τη λύση

 

Στο πανεπιστήμιο του Λέβεν, ένα εργαστήριο έχει αποδείξει ότι η χλωροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιούσαν από παλιά κατά της ελονοσίας, λειτούργησε κατά του SARS. Και το SARS είναι "αδερφάκι" του κορονοϊού. …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :https://gr.euronews.com/2020/02/27/..

Η υγιεινή των χεριών, είτε με σαπούνι και νερό είτε με αλουμίνιο, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους
για να αποφύγετε να αρρωστήσετε και να μεταδώσετε λοιμώξεις σε άλλους. Πράγματι, η υγιεινή των χεριών είναι ένας εύκολος, φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων και για την υγεία όλων.

Παρακαλώ, ακολουθήστε προσεκτικά τα βήματα που εμφανίζονται σε αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο για να μάθετε πώς να πλένετε το χέρι με σαπούνι και νερό και να παρακολουθήσετε το βίντεο με το χέρι τρίβοντας
Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ)

Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία

Η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον πλανήτη

Μέχρι στιγμής, η επιδημία της ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους…