FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Κορονοϊός:Γενικό Lockdown για όλη τη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

εφαρμογή lockdown σε όλη τη χώρα, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 7/11

 

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά

 

Αθήνα, 05 Νοεμβρίου 2020

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι

Είναι άλλη μια δύσκολη συγκυρία και η σημερινή. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα δοκιμασία στην ίδια μάχη, στον ίδιο πόλεμο. Μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει κι όλοι θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε. Είναι όμως μια στιγμή που όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε και πάλι ενωμένοι απέναντι στην πανδημία, να προστατεύουμε όσους αγαπάμε, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, τους συνανθρώπους μας. Να προστατεύσουμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο να επαναλάβουμε όλα εκείνα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά, τις θυσίες που είχαμε ήδη κάνει.

Όλοι ξέρουμε, καταλαβαίνουμε, συναισθανόμαστε ότι τις τελευταίες 5 ημέρες, είχαμε δυστυχώς μια δραματική αύξηση στην πορεία της πανδημίας: Με 9.696 θετικά κρούσματα σε σύνολο 46.892 από την αρχή της πανδημίας. Σε μόλις 5 ημέρες, δηλαδή, είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%. Οι συνάνθρωποί μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36% από 1103 σε 1503 και δυστυχώς, οι διασωληνωμένοι, οι άνθρωποι που δίνουν μάχη για τη ζωή τους αυτή την ώρα, αυξήθηκαν κατά 34%, από 132 σε 177.  Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΦ αυξήθηκαν κατά 33% από 157 σε 209 και τις τελευταίες 5 ημέρες επιπλέον 52 κλίνες ΜΕΘ χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν - όσες και οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία που παραδόθηκαν μόλις σε 2 μήνες. Δυστυχώς, στις 2 Νοεμβρίου έγιναν 216 εισαγωγές και δόθηκαν 101 εξιτήρια. Αν συνεχίζαμε, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό το σύστημα υγείας σε 10 μέρες θα πρέπει υποδεχθεί επιπλέον 1150 ασθενείς εκ των οποίων μαθηματικά οι 150 θα εισαχθούν σε  ΜΕΘ.

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε άλλο ένα κρίσιμο, αλλά και εξίσου σημαντικό σταυροδρόμι. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός, από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για τρεις εβδομάδες τίθεται σε ισχύ μια οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τον περιορισμό της γρήγορης εξάπλωσης του ιού που χαρακτηρίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η διαδικασία αυτή μοιάζει σημαντικά με αυτό της άνοιξης, με δύο βασικές διαφορές:

- Πρώτον, η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.

- Δεύτερον, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά η διαδικασία της τηλε-εκπαίδευσης.

Όπως και την άνοιξη, από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία όλων μας, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή η συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Ενώ για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Όλα τα σχετικά έντυπα, καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο, το τονίζω μόνο, με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

 

Έκκληση και παράκληση προς όλους: οι μετακινήσεις να είναι λελογισμένες και μόνο οι απαραίτητες, ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο. Είμαι επίσης υποχρεωμένος να τονίσω ότι ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, καθώς και οι λόγοι που δικαιολογούν μετακίνηση αυτές τις ώρες περιορίζονται σε λόγους εργασίας, υγείας, ατομικής άσκησης ή μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας μας.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω pcr. Ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική, και θα ήθελα να δοθεί προσοχή σε αυτό, η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο μας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχετική φόρμα θα σας δώσουμε στην αυριανή ενημέρωση.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας να θυμίσουμε ότι απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο http://www.aade.gr.

Ανοιχτά μένουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα ξενοδοχεία, στα οποία δίνεται δυνατότητα αναστολής, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας και από τον τριτογενή συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας αναλύσει σε λίγο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης.

Όπως και την άνοιξη η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα. Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01). Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους ίδιους καταστηματάρχες.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Ειδικά για τα κομμωτήρια, θέλουμε να το τονίσουμε, θα μας το αναλύσει και ο κύριος Γενικός, ότι δίνεται παράταση 2 ημερών, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη οι συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όσον αφορά στον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα και ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League,  Europa League, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Τέλος, αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), η οποία όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Σχετικά με την εκπαίδευση, όπως ήδη αναφέραμε παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Τα γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης, ενώ η τηλε-εκπαίδευση συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται 1 συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή  στις 12 στο Υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε κι αυτόν το σκόπελο με υπομονή και επιμονή, όπως κάναμε και την άνοιξη.

Θέλω, για ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους, τον καθένα ξεχωριστά για την προσωπική του προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες. Και να σας καλέσω με πλήρη αίσθηση ευθύνης αλλά και κατανόησης και αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί, γιατί  μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την κερδίσουμε και πάλι.

Όλοι μαζί, με υπομονή, με επιμονή, θα τα καταφέρουμε!

Καλή δύναμη σε όλους.

Σας ευχαριστώ.

Εξειδίκευση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον  Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη

Αθήνα, 05 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και των ειδικών παραμέτρων στις οποίες αναφέρθηκε ο Το Υπουργείο ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει τους κανόνες με τους οποίου θα λειτουργήσει η αγορά.  Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:

  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά, οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελαίων κι άλλων αγροτικών προϊόντων.
  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα
  • Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
    • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
    • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
    • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
    • Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
    • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
    • Καθαριστήρια
    • Περίπτερα (24ώρο)
    • Φαρμακεία
    • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
    • Pet shops
    • Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου
    • Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με την συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
    • Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δραστηριοτήτων που αναστέλλονται. Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς τις δραστηριότητες που εξαιρούνται από τον παρακάτω Πίνακα.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταξήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

  1. Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01), Εκμετάλλευση περίπτερου (47.19.10.02), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.19
  2. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.41
  3. Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών/ΚΑΔ 47.42
  4. Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.43
  5. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.51
  6. Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.52
  7. Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.53
  8. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.54
  9. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.59
  10. Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.61
  11. Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ ΚΑΔ 47.62.63
  12. Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.63
  13. Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.64
  14. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.65
  15. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.71
  16. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.72
  17. Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί (47.75.76.19), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.75
  18. Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων οσπριωδών λαχανικών, αποφλοιωμένων, για σπορά (47.76.77.02), Λιανικό εμπόριο γεωργικών σπόρων σε μικροσυσκευασίες (47.76.77.04), Λιανικό εμπόριο δενδρυλλίων και φυτών (εκτός καλλωπιστικών φυτών) (47.76.77.05),  Λιανικό εμπόριο ελαιούχων σπόρων π.δ.κ.α. (47.76.77.06), Λιανικό εμπόριο ζώντων φυτών, κονδύλων, βολβών και ριζών, μοσχευμάτων και παραφυάδων, μυκηλιών μανιταριών (47.76.77.07), Λιανικό εμπόριο καλαμποκιού για σπορά (47.76.77.08), Λιανικό εμπόριο κεραμικών ειδών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και για τη μεταφορά ή τη συσκευασία αγαθών (47.76.77.09), Λιανικό εμπόριο σπόρων ανθέων και καρπών (47.76.77.13), Λιανικό εμπόριο σπόρων ζαχαρότευτλων και σπόρων κτηνοτροφικών φυτών (47.76.77.14), Λιανικό εμπόριο σπόρων ηλίανθου, σουσαμιού, κάρδαμου, κράμβης, ελαιοκράμβης και σιναπιού, για σπορά (47.76.77.15), Λιανικό εμπόριο σπόρων λαχανικών (47.76.77.16), Λιανικό εμπόριο σπόρων πατάτας (47.76.77.17), Λιανικό εμπόριο φρέσκων φυτών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική ή την παραγωγή εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων ή για παρόμοιους σκοπούς (47.76.77.18), Λιανικό εμπόριο φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων (47.76.77.19), Λιανικό εμπόριο φυτικών υλών π.δ.κ.α. για σπαρτοπλεκτική, παραγέμισμα, βάτες, βαφή ή δέψη, φυτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.76.77.20), Λιανικό εμπόριο λιπασμάτων και αγροχημικών προϊόντων (47.76.78), Λιανικό εμπόριο ζώων συντροφιάς και τροφών για ζώα συντροφιάς (47.76.79), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.76
  19. Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.77
  20. Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού (47.78.84), Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας (47.78.85), Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.78.87), Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. (47.78.88), το καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.). Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες/ΚΑΔ 47.78
  21. Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.79
  22. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.82
  23. Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.89
  24. Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, με εξαίρεση το Άλλο λιανικό εμπόριο πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών (47.99.85) και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)/ΚΑΔ 47.99
  25. Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.10.
  26. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις/ΚΑΔ 56.21.
  27. Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01) και τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.29.
  28. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ ΚΑΔ 56.30.
  29. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών/ΚΑΔ 59.14.
  30. Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71.20.14), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη – αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  31. Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/ΚΑΔ 77.21
  32. Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/ΚΑΔ 77.22
  33. Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/ΚΑΔ 77.29
  34. Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων/ΚΑΔ 77.39.13
  35. Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων/ΚΑΔ 77.39.19.03.
  36. Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους/ΚΑΔ 79.90.32.
  37. Υπηρεσίες κρατήσεων για εισιτήρια εκδηλώσεων, υπηρεσίες ψυχαγωγίας και αναψυχής και άλλες υπηρεσίες κρατήσεων που δεν καταχωρούνται αλλού (π.δ.κ.α.)/ΚΑΔ 79.90.39.
  38. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων/ΚΑΔ 82.30.
  39. Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση /ΚΑΔ 85.51.
  40. Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση /ΚΑΔ 85.52.
  41. Δραστηριότητες Σχολών Ερασιτεχνών Οδηγών/85.53.
  42. Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η ειδική αγωγή και η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση/85.59.
  43. Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους/88.10.11
  44. Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων/88.10.12
  45. Υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας για παιδιά, με εξαίρεση τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΜΕΑ) /88.91.1
  46. Τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.01.
  47. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.02.
  48. Υπηρεσίες ενορχηστρωτή/ΚΑΔ 90.03.11.04.
  49. Υπηρεσίες μουσουργού/ΚΑΔ 90.03.11.07.
  50. Υπηρεσίες χορογράφου/ΚΑΔ 90.03.11.17.
  51. Υπηρεσίες χορωδού/ΚΑΔ 90.03.11.18.
  52. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες/ΚΑΔ 90.04.
  53. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/ΚΑΔ 91.01.
  54. Δραστηριότητες μουσείων/ΚΑΔ 91.02.
  55. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών /ΚΑΔ 91.03.
  56. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21) /ΚΑΔ 92.00
  57. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων ως προς τους εσωτερικούς τους χώρους και ως προς τους χώρους ομαδικής άθλησης, με εξαίρεση α) τις εγκαταστάσεις που διενεργούνται προπονήσεις και αγώνες ομάδων Α΄ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket league) και ποδοσφαίρου (Superleague 1), β) εγκαταστάσεις που προπονούνται αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες /ΚΑΔ 93.11.
  58. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση τους αθλητικούς ομίλους που συμμετέχουν στην Α΄ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (Basket league) και ποδοσφαίρου (Superleague 1) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 93.12.
  59. Εγκαταστάσεις γυμναστικής/ΚΑΔ 93.13. εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03)/ ΚΑΔ 9319.
  60. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων/ΚΑΔ 93.21.
  61. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας/ΚΑΔ 93.29.
  62. Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής/ΚΑΔ 94.99.16.
  63. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02
  64. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία/ΚΑΔ 96.04
  65. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/ΚΑΔ 96.09.19.06.
  66. Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08
  67. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/ΚΑΔ 96.09.19.09
  68. Υπηρεσίες ιερόδουλου/ΚΑΔ 96.09.19.12.
  69. Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και Aλλες εκδηλώσεις)/ ΚΑΔ 96.09.19.16
  70. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/ΚΑΔ 96.09.19.17
  71. Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων

Οι Αρχές Ελέγχου επιτήρησης των μέτρων είναι, όπως και στην πρώτη φάση:

  • Ελληνική Αστυνομία
  • Εθνική Αρχή Διαφάνειας
  • Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς
  • Λιμενικό Σώμα
  • Δημοτική Αστυνομία
  • Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών

Ενημέρωση κοινού και επιχειρήσεων, καταγγελίες:

  • Τηλεφωνικό κέντρο ( 1520

Τέλος, θέλω να πω ότι στην πρώτη φάση και στη διαδικασία με την οποία επαναλειτούργησε η αγορά, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών επέδειξαν πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων. Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή τη φάση. Σκοπός της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους δεν είναι να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε φαινόμενα τα οποία θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τηρούμε τα μέτρα, βγαίνουμε ασφαλείς. Ευχαριστώ.

 

Έκτακτη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά για την επικαιροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και με βάση τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς - να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, δηλαδή τις τέσσερις πρώτες ημέρες, έγιναν 301.794 έλεγχοι - προχωρούμε σε εξειδίκευση και αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, την τηλεργασία και την ατομική άθληση.

Συγκεκριμένα:

  1. Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωσή μας ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Να σημειωθεί ότι και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Άρα από την Παρασκευή, μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6.

  1. Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζουμε ότι αυτή ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, πόσω μάλλον που η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

  1. Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ενθαρρύνουμε και συστήνουμε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε και αυτό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές , νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές.

Σας ευχαριστώ.

 

19 Νοεμβρίου 2020:  3.227 νέα κρούσματα-499 διασωληνωμένοι--59 νεκροί στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

 

Δηλώσεις Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από την Πολιτική Προστασία

Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2020

Στο πλαίσιο της τακτικής τους συνεργασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποδέχθηκε σήμερα, στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας, τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο Υπουργός Υγείας ξεναγήθηκε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στο κέντρο ιχνηλάτησης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ιχνηλάτες, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολούθησε σύσκεψη με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις:

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ήρθα σήμερα σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος και περιηγήθηκα σε αυτό το εξαιρετικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στο κτίριο-καρδιά της Πολιτικής Προστασίας, από τον κύριο Υφυπουργό, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον φίλο μου Νίκο, καθώς και από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, με τον οποίο είχα την τιμή και τη μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε πριν από μερικά χρόνια, όταν ήμουν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκείνος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αλλά και να γνωρίσω και να ξαναδώ, πρόσωπα υπεύθυνα, ανθρώπους της μάχης, άντρες και γυναίκες που έχουν αφιερωθεί μέρα και νύχτα τους τελευταίους μήνες, στην προστασία της χώρας από οτιδήποτε απρόοπτο και, φυσικά, από την πανδημία.

Θα ήθελα κ. Υφυπουργέ, να σας συγχαρώ όλους για την εξαιρετική προσπάθεια που έχετε κάνει. Να ζητήσω μέσα από την καρδιά μου, να κάνουμε κουράγιο και υπομονή και να προσπαθήσουμε λίγο ακόμα.

Ξέρω και καταλαβαίνω ότι δεν είναι μία εύκολη διαδικασία εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης Δημόσιας Υγείας, μιας πανδημίας, το να φτάνει κανείς στα τέσσερα σημεία της χώρας, από το Βορρά μέχρι το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση και να ιχνηλατεί ακόμη και το τελευταίο χωριό, ακόμα και στην τελευταία περιοχή όπου υπάρχει συρροή. Το έχει κάνει η Πολιτική Προστασία, όλους αυτούς τους μήνες.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, μπροστά σε ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού – την πιο δύσκολη και κρίσιμη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Πρέπει να αντέξουν λίγο ακόμα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία μας, όλες οι δομές, οι γιατροί μας, τα Νοσοκομεία μας. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες, μας καταλαβαίνουν και μας νιώθουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Πολιτική Προστασία έχει ξεχωριστή θέση. Ενδεχομένως στην αρχή της κρίσης να μην φανταζόμασταν ούτε εμείς οι ίδιοι ποιο ήταν το μέγεθος της δουλειάς το οποίο αναλαμβάνουμε να διεκπεραιώσουμε και τι θα απαιτείτο. Βλέπω ανθρώπους εδώ που έχουν ξεπεράσει ξανά και ξανά τα όριά τους και τις δυνάμεις τους και κάνουν μια συγκλονιστική προσπάθεια.

Το μήνυμα είναι ότι και εμείς, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ενότητα, με ομοψυχία και με σχέδιο, δεν έχουμε αφήσει κανέναν πολίτη, δεν έχουμε αφήσει κανέναν άνθρωπο σε ανάγκη χωρίς βοήθεια. Είτε πρόκειται για τα αμιγώς υγειονομικά ζητήματα, τα Νοσοκομεία μας, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τις αεροδιακομιδές, αλλά και την ιχνηλάτηση, τις οδηγίες, οτιδήποτε άλλο προκύπτει και αφορά στην άμεση παρέμβαση του Κράτους που γίνεται μέσω της Πολιτικής Προστασίας.

Πολλές φορές μέσα στη μάχη ξεχνάμε τα αυτονόητα. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, το να πεις στους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται και παλεύουν ένα «μπράβο», ένα «κουράγιο» και ένα «λίγο ακόμα».

Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Με πολύ χαρά σήμερα υποδεχθήκαμε τον Υπουργό, καλό φίλο και συναγωνιστή από τα παλιά, τον Βασίλη Κικίλια.

Από την πρώτη στιγμή μαζί με την ομάδα του και μαζί με τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, ενώσαμε δυνάμεις σε μια προσπάθεια που έχει βαθιά πατριωτικά χαρακτηριστικά, απέναντι σε έναν παγκόσμιο εχθρό και το βασικότερο είναι ότι βρισκόμαστε στο μέσο αυτής της μάχης. Η ελπίδα είναι εκεί και ευθύνη δική μας είναι η μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία να συνεχιστεί πλέον και στην επόμενη φάση που αφορά στο μεγάλο στοίχημα των εμβολιασμών των πολιτών της χώρας. Και σε αυτή την επιχειρησιακή λογική και σε αυτή την επιχειρησιακή δυνατότητα η Πολιτική Προστασία είναι εδώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμει με τα δικά της μέσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή -το λέω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται- νομίζω ότι αναδείχθηκε ότι μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τη συνεννόηση, μέσα από τον κοινό βηματισμό, οι υγειονομικοί, το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι όσοι εμπλέκονται κάτω από την ομπρέλα αυτή, έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό να έχει έναν αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία που δεν είναι άλλος από το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε εδώ και δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά, σκληρά, ώστε να μπορέσουμε να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι εδώ, σε αυτή τη νέα δομή, με όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που έχουν την διάθεση, το κουράγιο και πάνω από όλα, τη βούληση, να γράψουν το δικό τους μικρό κομμάτι ιστορίας σε αυτή τη προσπάθεια, παραμένουμε αρωγοί.

Παραμένουμε δίπλα στο Υπουργείο Υγείας και αναζητούμε εκείνη την ημέρα που όλο αυτό θα το έχουμε αφήσει πίσω μας και όλοι θα διηγούμαστε αυτήν την ιστορία μάχης, πολέμου, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που κόστισε δυστυχώς πολλές χιλιάδες ζωές, αλλά σε κάθε περίπτωση, αφήνει μια παρακαταθήκη για τη χώρα και στο επίπεδο της υγειονομικής της θωράκισης, αλλά και στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας