FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Δένδρα στις πόλεις…μία οικολογική αλλά και οικονομική ανάσα

Όλες οι πόλεις ανά τον κόσμο χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη διαφόρων δένδρων σε κεντρικούς δρόμους, σε λιγότερο κεντρικούς σε στενά δρομάκια κτλ.

Η ύπαρξη τους είναι σημαντική τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για πιο σημαντικούς. Επιδρούν στην ανανέωση του αέρα μιας πόλης, διακρατούν και φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία. προστατεύουν τα εδάφη από διάβρωση κ.τ.λ.

Ποια είναι όμως η συμβολή των δένδρων στον κρατικό προϋπολογισμό; Πόσα λεφτά κερδίζει το κράτος από τα δένδρα των οποίων η παρουσία δεν προκαλεί καταστροφές οι οποίες θα ήταν οικονομικά δυσβάσταχτες για ένα κράτος;

Τα δένδρα είναι ικανά να αποτρέψουν πλημμύρες απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος της καταιγίδας. εμποδίζοντας το να φτάσει στο έδαφος. Έχει υπολογιστεί πως το ποσό που γλιτώνει ετήσια το κράτος από την αποφυγή πλημμυρών από τα δασικά είδη είναι περίπου 496.000 δολάρια. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τα δένδρα κάτι το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 367.000 δολάρια ετησίως. Έτσι μειώνεται αρκετά η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το οποίο είναι επιβλαβές. Επιπροσθέτως, σίγουρα βελτιώνεται αρκετά η ποιότητα του αέρα από την παρουσία δασοπονικών ειδών στις πόλεις απορροφώντας τους αέριους ρύπους και απελευθερώνοντας οξυγόνο. Σε αυτήν την περίπτωση εξοικονομούνται περίπου 90,000 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα παραπάνω ποσά υπολογίστηκαν σε διάφορες πόλεις της Αμερικής ανάλογα με την ποσότητα των δασικών ειδών που έχουν.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως η παρουσία των δένδρων στις πόλεις αλλά και γενικά στο περιβάλλον, έχει πολύ μεγάλη οικονομική σημασία για το κράτος, διότι το γλιτώνει από υψηλά ποσά τα οποία θα δαπανούσε για να διορθώσει ζημιές οι οποίες θα προκαλούνταν από την έλλειψη αυτών. Πέρα από την αισθητική αξία τους αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για μία χώρα βοηθώντας την ουσιαστικά οικονομικά. Η προστασία τους, η φροντίδα και η παρουσία τους λοιπόν αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

του Αντώνη Φαναριώτη (Δασοπόνος – Περιβαλλοντολόγος A.Π.Θ)

Πηγή άρθρου: kathemera.gr