Λαμπερή πρεμιέρα για την ταινία The Big Father του Κωνσταντίνου Στραγαλινού

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας “The Big Father” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου και πλήθος κόσμου την τίμησε με την παρουσία του. Ανάμεσά τους αγαπητοί προσκεκλημένοι και διακεκριμένοι άνθρωποι του χώρου.

Πρόκειται για μια σύγχρονη μαύρη κωμωδία που καταγράφει την περιπέτεια ενός οικογενειάρχη, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες, καταλήγει να μετατρέψει την ζωή του σε reality show. Η πολυβραβευμένη ταινία έλαβε θερμή υποδοχή και εξαιρετικά, εποικοδομητικά σχόλια από τους θεατές μετά την προβολή, όπου ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές.

“THE BIG FATHER” του Κωνσταντίνου Στραγαλινού στους κινηματογράφους από τη New Star

Mια ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία

“Μια μαύρη κωμωδία με άφθονο σασπένς”

Πίσω από τις κλειστές πόρτες…  Κρύβονται επικίνδυνες συμπεριφορές…

Βραβεία:

Best Film Award: Ely Film Festival – Nevada (U.S.A.)

Best Film Award: World Film Carnival (Singapore)

Best International Feature: Druk International Film Festival (Buhtan)

Best First Feature: Stockholm City Film Festival (Sweden)

Special Mention: Asia Film Art International Film (Hong Kong)

Official Finalist Award: Near Nazareth Festival (Israel).

Υποψηφιότητες & επίσημες επιλογές:

(Best Film): Culver City Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), Festival FINDECOIN (Venezuela), Asia Film Art International Film (Hong Kong), Ariano International Film Festival (Italy), Portojevo Film Festival (Ecuador), Brightlight Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), San Francisco Greek Film Festival (U.S.A.), Santa Cruz International Film Festival (Argentina), 36th Panorama of European Cinema (Greece) etc.

THE BIG FATHER

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης

Μουσική: Γιάννης Καραλιάς

Σκηνογραφία: Σοφία Βάσο

Ενδυματολογία: Σοφία Κατσουρά

Μοντάζ: Δημήτρης Καδής

Mε τους: Νίκος Παντελίδης, Έλενα Τυρέα, Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Κωστής Σαββιδάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Πάνος Κρανιδιώτης, Κώστας Κονταράτος, Βασιλική Ρούσσου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης κ.α

Παραγωγή: Γιώργος Κάλτσας

Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Στραγαλινός, Δήμητρης Ραφτόπουλος

Γλώσσα: Ελληνικά – με αγγλικους υπότιτλους

Διάρκεια: 112’

Έτος παραγωγής: 2023

ΣΥΝΟΨΗ

Η ταινία «The  Big Father» είναι ένα κοινωνικό δράμα το οποίο αφηγείται με μαύρο χιούμορ και άφθονο σασπένς την περιπέτεια ενός οικογενειάρχη, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες, καταλήγει να μετατρέψει την ζωή του σε reality show.

 

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία για την οποία οι συντελεστές, επαγγελματίες του χώρου, πιστεύοντας στο όραμα του Κωνσταντίνου Στραγαλινού, προχώρησαν στη συμμετοχή τους με στόχο τη δημιουργία της.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Ο Άγγελος (Νίκος Παντελίδης), σκηνοθέτης στο επάγγελμα, θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του για την δημιουργία της νέας του ταινίας, συλλαμβάνοντας μια παράξενη ιδέα. Αποφασίζει να γυρίσει την ταινία του στο ίδιο του το σπίτι, τοποθετώντας τον εαυτό του, την γυναίκα του (Έλενα Τυρέα) και τα παιδιά του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ). Ένας διεφθαρμένος παραγωγός (Δημήτρης Ραφτόπουλος) σε συνεργασία με έναν ανερχόμενο όμιλο επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια του Άγγελου, με σκοπό την προώθηση εταιρικών προϊόντων και την τοποθέτησή τους μέσα στο έργο. Τα παιδιά μετατρέπονται σε πειραματόζωα που συνεχώς δοκιμάζουν νέα προϊόντα, υποτίθεται για τις ανάγκες της μυθοπλασίας. Ο Άγγελος αρχίζει να κινηματογραφεί αλλόκοτες σκηνές που εκθέτουν τον ίδιο και την οικογένειά του, παίρνοντας σταδιακά έναν δρόμο χωρίς επιστροφή…

Οι επόμενες προγραμματισμένες προβολές της ταινίας είναι:
Δευτέρα 13/5 στις 22:00
Τρίτη 14/5 στις 22:00
Δευτέρα 20/5 στις 19:30
Τρίτη 21/5 στις 19:30
Τετάρτη 22/5 στις 19:30

Τοποθεσία:

Studio New Star Art Cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2108640054

Επίσης η ταινία έχει λάβει πολύ καλές κριτικές.

Νίνος Μικελίδης  ⭐⭐⭐

(enetpress.gr)

«Πολλά είναι τα θέματα της ταινίας, από τη  διαφθορά και το παιχνίδι της εξουσίας και του ελέγχου, τη σύγκρουση των δύο φύλων, το ρόλο και τη χειραγώγηση  των επιχειρήσεων και γενικότερα τη λειτουργία ενός καταπιεστικού, παραδομένο στην ελεύθερη αγορά, συστήματος, μέχρι το ρόλο και της χειραγώγησης του κινηματογράφου, που ο Στραγαλινός εκμεταλλεύεται, με ειρωνεία και μαύρο συχνά χιούμορ, άλλοτε με μια σουρεαλιστική, μπουνιουελική διάθεση (όπως στις σκηνές της φυλάκισης της οικογένειας στο υπόγειο καθώς και στο ξαφνικό, ανατρεπτικό φινάλε) και άλλοτε με κασσαβετική ματιά (ο τρόπος που φτιάχνει το σενάριο χρησιμοποιώντας λόγια και καθημερινές εκφράσεις των παιδιών και της γυναίκα του, οι συνεδριάσεις με τον Ελληνοαυστραλό και με τους εκπροσώπους της επιχείρησης που αποφασίζει να χρηματοδοτήσει την ταινία). […] η ταινία περιέχει αρκετές ευρηματικές και απολαυστικές σκηνές και έχει την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, την ευρηματικότητα, την ορμή και το πάθος ενός σκηνοθέτη που σίγουρα έχει πολλά ακόμη να μας πει.»

Άγγελος Πολύδωρος  ⭐⭐⭐⭐

(Myfilm.gr)

«Σκληρή σάτιρα των τηλεοπτικών reality shows και των ανθρώπων που στρέφονται εξ ανάγκης προς αυτά αυτοεξευτελιζόμενοι καθώς και ένα σχόλιο πάνω στην οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και άλλων θεμάτων που απασχολούν την εποχή μας, όπως η ενδοοικογενειακή βία. […] Ο Νίκος Παντελίδης, είναι εξαιρετικός στο ρόλο του ψυχικά διαταραγμένου Άγγελου, που βρίσκεται οικονομικά στρυμωγμένος αλλά είναι αποφασισμένος να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, ενώ αρκετά καλοί είναι και οι υποστηρικτικοί ρόλοι.»

Δημήτρης Παναγόπουλος  ⭐⭐⭐

(Εφημερίδα των Συντακτών)

«Δύο προτερήματα που διαθέτει η ταινία του Στραγαλινού είναι ο καλοδουλεμένος χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και η δυνατή ερμηνεία του Νίκου Παντελίδη, που καταφέρνει να ενσαρκώσει όλη την ηθική κατάπτωση του ήρωα. Έχοντας συγγράψει ένα σενάριο με καλοστημένο πυρήνα αφήγησης, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να τοποθετήσει τη δράση σε ένα οικείο περιβάλλον, όπου οι Έλληνες θεατές αναγνωρίζουν στοιχεία της δικής τους κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό δυστοπικό σύμπαν, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της χώρας και έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί οπουδήποτε. Στο παραπάνω συμβάλλει και η φωτογραφία του Παύλου Μαυρικίδη, η οποία δημιουργεί και τονίζει με τους έντονους γκριζοπράσινους τόνους και υψηλό contrast τη δυστοπική/κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και αντανακλά εξαιρετικά την ψυχική κατάσταση του Αγγελου. […] η ικανότητα του Στραγαλινού να συνδυάσει πολλά κινηματογραφικά είδη (μαύρη κωμωδία, δράμα, ψυχολογικό θρίλερ), να τα διαχειριστεί σωστά και να δημιουργήσει μια ταινία που δεν μοιάζει επιτηδευμένη, δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει ένα έργο με στρωτή αφήγηση, που μπορεί να τον βάλει σε σκέψεις και προβληματισμούς.»

Γιάννης Κρουσίνσκυ  ⭐⭐⭐

(Eretikos.gr)

«Εξαιρετικά σημαντική επικοινωνία του μεταβαλλόμενου υφολογικού παλμού της ταινίας προς τον θεατή. Από ορατή Ρεαλιστική Κωμωδία, σε υποψία Ψυχολογικού Θρίλερ. Από εμπνευσμένο εκ της ζωής Κοινωνικό Δράμα, σε συμπλεγματικό Μυθοπλαστικό Μυστήριο. Και τέλος, από πραγματιστικές κοινωνικοπολιτικές πτυχές, σε ονειροπόλα Ρομαντική Προοπτική υπό το βλέμμα ενός Καλλιτέχνη. […]

Η ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία “The Big Father” βάζει τα γυαλιά αφύπνισης σε καλλιτεχνικούς και μη κύκλους, ερχόμενη στον υπολογίσιμο κινηματογραφικό ορίζοντα από το πουθενά! […] τολμώ από τώρα να πω, ότι δεδομένων των καλλιτεχνικών συνθηκών αλληλέγγυας συνδημιουργίας της, αυτή η ταινία με το ανέλπιστο αποτέλεσμά της δικαιούται να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ελληνικές ταινίες του κινηματογραφικού έτους 2024!»

Στράτος Κερσανίδης  ⭐⭐⭐

(Η Εποχή)

«Ο σκηνοθέτης, με φόντο την οικονομική κρίση, αναφέρεται στον εφιάλτη των πλειστηριασμών, στη χειραγώγηση που ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον πολιτισμό που είναι πάντοτε το πρώτο θύμα στις περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, κάτι πιο ανθρώπινο. Είναι το πώς όλοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες έρχονται να επηρεάσουν αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις. Το πώς λειτουργούν διαλυτικά ακόμη και στους οικογενειακούς δεσμούς.Με δυναμική σκηνοθεσία και τέμπο, ο Κωνσταντίνος Στραγαλινός σκηνοθετεί μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ελληνική ταινία που μιλά έξω από τα δόντια. Πολύ καλές είναι οι ερμηνείες του Νίκου Παντελίδη, στον ρόλο του Άγγελου, και του Δημήτρη Ραφτόπουλου, στον ρόλο του Βαρνάβα.»

Επιπλέον για την ταινία έγραψε ο Αλέξης Δερμετζόγλου (Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά):

«Ένα φιλμ που διαθέτει μια σουρεαλιστική underground διάσταση, που επιχειρεί να ξεφύγει από την λαϊκότητα και τη δημαγωγία και ουσιαστικά μιλάει για το θάνατο και το τέλος μέσα από τα κλισέ των τηλεοπτικών ρεπορτάζ. Αναδύεται ένα «όχημα» το οποίο, κινούμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, επιχειρεί να στραπατσάρει κι άλλο την ήδη διαλυμένη ελληνική κοινωνία. Οι ταχύτητες της αφήγησης μειώνονται όταν φτάνει το τέλος όπου ένας καρποσταλικός ρομαντισμός αποκτά κατ’ ουσία μια εφιαλτική μελλοντική πρόγνωση που μου θύμισε Μάρκο Φερέρι.»

Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλου, που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά την προβολή:

«The Big Father: Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Στραγαλινού. Αθόρυβα εντυπωσιακή!!! Αξίζει!!! Ανεξάρτητη παραγωγή!!! Να την δείτε!! Ακροβασία ψυχής!!!»

Στην ίδια κατηγορία...