Η μαντζουράνα και οι χρήσεις της στη μαγειρική

0

Η μαντζουράνα (λατ. Origanum majorana) που είναι φυτό συγγενικό της ρίγανης, με πολλά και μικρά μυρωδάτα φύλλα,ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.
Είναι πολυετές με όρθιο βλαστό και μικρά φύλλα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με λευκά ή κόκκινα άνθη τα οποία αργότερα συλλέγονται, αποξηραίνονται και αποστάζονται. Το αιθέριο έλαιο του ονομάζεται ριγανόλαδο και έχει πολύτιμες ιδιότητες, κυρίως στη φαρμακευτική. Μοιάζει, σε εμφάνιση, ελαφρώς με τη ρίγανη .

Έχει δυνατό, πιπεράτο άρωμα με ελαφρώς πικρή γεύση και για αυτό στα φαγητά που συνδυάζεται χρησιμοποιείται με μέτρο.

Στη μαγειρική συνδυάζεται με σούπες, λαχανικά, , ωμή σε σαλάτες παρασκευές κυνηγιού όπως γέμιση χήνας, σαλιγκάρια, ζωμούς, αλλά επίσης με αλλαντικά, αυγά, στιφάδο.

Συνεργάζεται με τη λουϊζα για να αρωματίσει τη γίδα σε γάστρα και με τη ρίγανη για να αρωματίσει φαγητά με κρέατα που έχουν έντονες μυρωδιές ,σε spaghetti και πίτσες , διάφορες σάλτσες κ.α.

Τέλος η μαντζουράνα είναι βασικό συστατικό της κεφαλλονίτικης πίτας!!

49

Comments are closed.