Μάραθος

Η επιστημονική ονομασία του είναι Φοινίκουλον το κοινόν.

Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο μας δίνει, για χρήση στη μαγειρική , αρωματικούς σπόρους και φύλλα για καρύκευμα.
Ο μάραθος υπάρχει άφθονος στην ελληνική ύπαιθρο σε μέρη που δεν έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα , αλλά αν κάποιος θέλει να τον έχει στο κήπο του ή σε μια γλάστρα μπορείς να προμηθευτείς σπόρους από καταστήματα…

Αν αποφασίσετε να τον φυτέψετε στον κήπο σας, θα πρέπει να διαλέξετε ένα ηλιόλουστο μέρος και να φροντίσετε να του αφήσετε χώρο να αναπτυχτεί , γιατί το φυτό γίνεται αρκετά ψηλό.
Κατά το τέλος Μάρτη αλλά και τον Απρίλιο σπέρνουμε κατευθείαν στο χώμα τους σπόρους , γιατί το φυτό δεν θέλει μεταφύτευση , και φροντίζουμε όταν βλαστήσει να το σκαλίζομαι για να απομακρύνουμε τα ζιζάνια και να τον ποτίζουμε σε ταχτικά χρονικά διαστήματα .

Σε ένα περίπου μήνα , μετά τη σπορά , θα μπορέσετε να κόψετε τα πρώτα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας .

Οι σπόροι του ωριμάζουν το φθινόπωρο και μπορείτε να τους μαζέψετε αλλά, πριν τους αποθηκεύσετε αφήστε τους να αποξηραθούν και τους χρησιμοποιείστε τους στην μαγειρική τους μήνες που το φυτό δεν είναι στην ανάπτυξη .

Και φυσικά ,δεν ξεριζώνουμε το φυτό που είναι πολυετές αλλά φροντίζουμε να μην φυτεύουμε δίπλα του αλλά φυτά και όταν έρθει ο καιρός το φυτό μας θα ξαναβγάλει βλαστούς .

Ο μάραθος δεν χρησιμοποιείται μόνο για να νοστιμέψει τις μαγειρικές συνταγές, αλλά σαν βότανο για τις ευεργετικές του ιδιότητες …. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε μαγνήσιο.

Σαν βότανο ο μάραθος είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες όσον αφορά το πεπτικό σύστημα και επίσης λέγεται ότι μειώνει την οσμή του σώματος.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο μάραθος προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία, τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών. Οι σπόροι του μπορούν ν’ αρωματίζουν το νερό που δίνουν στα μωρά και τα βοηθά στην πέψη, καθώς επίσης ότι είναι ευεργετικός στα μαλλιά και αντιρυτιδικός.

Από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται και αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο).

Στη μαγειρική τα φύλλα και τα τρυφερά βλαστάρια του συνδυάζονται τέλεια με τον αρακά , τα κουκιά τις αγκινάρες , το σπακόριζο , στις χορτόπιτες στις αλμυρές κολοκυθόπιτες κ.α. Επίσης δίνουν υπέροχο άρωμα σε σούπες , στα μεγάλα ψάρια που γίνονται ψητά στο φούρνο και σε συγκεκριμένες σαλάτες .
Οι σπόροι του που μπορούμε να τους χρησιμοποιούμαι στη μαγειρική σε μικρή δόση την εποχή που το φυτό δεν έχει φύλα ή είναι σε άνθιση δίνουν υπέροχο άρωμα σε ψωμιά , σε τουρσιά , και στο ξύδι .

Στην ίδια κατηγορία...