Ο 1000χρονος «Άδωνις» της Πίνδου

Αυτό είναι μέχρι και σήμερα το παλαιότερο γνωστό δέντρο που ζει στην Ευρώπη.

Ο 1000χρονος «Άδωνις» της Πίνδου είναι το αρχαιότερο Πεύκο κάτοικο που ζει στην Ευρώπη. Η χιλιετία παλιά πεύκα ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Mainz (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ΗΠΑ).

“Πολλά χρόνια πριν διάβασα μια διατριβή σχετικά με αυτό το πολύ ενδιαφέρον δασών στην Ελλάδα. Στην έρευνά μας, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μακρά χρονολογίες για την κατασκευή του κλίματος ιστορίες, έτσι η εύρεση ζουν τα δέντρα του γήρατος είναι ένα από τα κίνητρά μας. Με την ηλικία του δέντρου, που απαιτούνται για να πάρει έναν πυρήνα από ξύλο, από το εξωτερικό προς το κέντρο. Ο πυρήνας είναι ένα μέτρο και έχει 1075 ετήσιων δακτυλίων », λέει ο Krusic.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι ετήσιες διακυμάνσεις των δακτυλίων δέντρων από τα δέντρα σαν αυτό και εκείνων πέσει στην αιώνες παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να διατηρούνται στο έδαφος, θα παράσχουν μια ενημερωτική ιστορία των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών,που θα μας πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη, για το δέντρο, τον τόπο βρέθηκε και τη σεβάσμια ηλικία του, οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτό το άτομο “Άδωνις” μετά το ελληνικό θεό της ομορφιάς και της επιθυμίας.

Στην ίδια κατηγορία...