Ο Καλαματιανός χορός (vid)

Οι απαρχές αυτού του χορού είναι άγνωστες. Το όνομά του προέρχεται από την Πελοπόννησο,(Καλαμάτα) όπου και δημιουργήθηκε.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που αφορούν την αρχαία καταγωγή του. Η πιο πρόσφατη βασίζεται σε παραστάσεις του χορού σε κεραμικά και τοιχογραφίες, που δείχνουν κάποια από τα βήματα και τις φιγούρες. Το γεγονός ότι οι χορευτές κρατούνται μεταξύ τους από τους καρπούς, μας βοηθάει να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι ο καλαματιανός σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τους αρχαίους χορούς των Ελλήνων.

Ο κεφάτος ρυθμός του και τα απλά του βήματα τον έκαναν τον πιο δημοφιλή ελληνικό χορό, και χορεύεται με μικρες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα από άντρες και γυναίκες. Αποτελείται από 12 βασικά βήματα και χορεύεται συγχρόνως από όλους τους χορευτές σε κύκλο και δίνει την ευκαιρία στον πρώτο χορευτή να παρουσιάσει μια ποικιλία από φιγούρες.

Αρχικά όλοι οι χορευτές σχηματίζουν έναν κύκλο και κοιτούν προς το κέντρο του με τα πόδια τους σε στάση προσοχής, ενώ κρατούν ο ένας τον άλλο από τους καρπούς καθώς και ένα μαντήλι .

Στην ίδια κατηγορία...