Οδηγίες για τη σωστή φροντίδα των υφασμάτων

Μια από τις παρακάτω ποιότητες υφασμάτων μπορεί να είναι η κουρτίνα μας,ένα τραπεζομάντιλο , τα σεντόνια μας , τα ριχτάρια επίπλων και κρεβατοκάμαρας κ.τ.λ.

Δείτε πως πρέπει να τα φροντίζεται στο πλύσιμο ώστε να μη χαθεί η ωραιότητα και η φρεσκάδα του καινούριου υφάσματος!!

Πολιέστερ υφάσματα

Μερικές συνέσεις υφασμάτων με πολιέστερ μπορούμε να τα πλύνουμε στο πλυντήριο ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του νερού σε βαθμό που να είναι ζεστό και όχι καυτό. Στο τελευταίο στύψιμο ,αν θέλουμε , χρησιμοποιούμε και μαλακτικό.
Ακόμα μπορούμε να τα στεγνώσουμε στο στεγνωτήριο και κατά το σιδέρωμα του υφάσματος ,το σίδερο θα πρέπει
κι αυτό να είναι ζεστό κι όχι καυτό ,γιατί αν το σίδερο καίει πολύ και το βάλουμε επάνω στο ύφασμα , το ύφασμα θα λιώσει.

Acetate υφάσματα

Tο acetate είναι ένα ύφασμα που μπορεί να καταστραφεί και να μείνουν λεκέδες στο ύφασμα αν κατά λάθος ρίξουμε επάνω του ασετόν ή άλλα οργανικά διαλύματα όπως κολόνιες. Οι κουρτίνες που είναι φτιαγμένες από αυτό το ύφασμα αν και πλένονται και στο πλυντήριο , για να διατηρηθούν θα πρέπει να πλένονται στο χέρι ,σε ζεστό νερό ,τις ξεπλένετε στο τέλος πολύ καλά χωρίς να τις στύβεται.
Αυτό το ύφασμα το σιδερώσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και πάντα από την εσωτερική πλευρά του βάζοντας επάνω στο ύφασμα μια λευκή πετσέτα .

Νάιλον υφάσματα

Αν πλένετε το ύφασμα , μπορούμε να το πλύνουμε και στο πλυντήριο , προσέχοντας το νερό να είναι ζεστό . Αν και σπανίως αυτό το ύφασμα χρειάζεται σιδέρωμα, αν χρειαστεί να το σιδερώσουμε ,βάζουμε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία ,για να μην το κάψουμε.

Ακρυλικά υφάσματα

Το ακριλικό ύφασμα πλένετε στο πλυντήριο. Αν πρόκειται για κουρτίνες τις πλένουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και σε πρόγραμμα που δεν έχει στύψιμο . Αν και οι κατασκευαστές αυτών των υφασμάτων δεν συνιστούνε να τα σιδερώνουμε , αλλά αν παρόλα αυτά δεν δείτε ότι χρειάζεται σιδέρωμα , να βάζετε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Λινά υφάσματα
Το λινό ύφασμα θα πρέπει ,αν δεν το πάτε καθαριστήριο , να πλένεται στο χέρι , και να μη χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που περιέχουν νάτριο και χλωρίνη. Το καλύτερο είναι το μαλακό σαπούνι. Τα λευκά υφάσματα ή κουρτίνες από λίνο θα πρέπει να τα πλένεται σε ζεστό και όχι καυτό νερό και τα χρωματιστά υφάσματα σε κρύο .

Rayon ύφασμα

Μερικά από αυτά τα υφάσματα θα πρέπει να τα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο και να ζητάμε στεγνό καθάρισμα. Αν όμως ο κατασκευαστής του υφάσματος μας συνιστά ότι πλένεται , θα πρέπει να το πλένουμε σε χλιαρό νερό και για απορρυπαντικό να χρησιμοποιήσουμε μαλακό σαπούνι . σε αυτό το ύφασμα δεν χρησιμοποιούμε μαλακτικό και σημαντικό είναι να μην το στύβουμε.

Μάλλινα υφάσματα 
Το μάλλινο ύφασμα μπορώ να πω, ότι είναι αρκετά ανθεκτικό ύφασμα που αντέχει στο στύψιμο και διατηρεί τη φόρμα του .
Προσέχουμε μη το τρίβουμε υπερβολικά κατά το πλύσιμο, γιατί το ύφασμα θα φθαρεί και σιδερώνουμε με ατμό .

Μεταξωτό ύφασμα

Τα περισσότερα μεταξωτά υφάσματα ,για να τα φρεσκάρουμε ,εκτός από στεγνό καθάρισμα σε καθαριστήριο , μπορούμε να τα πλένουμε και στο χέρι , αρκεί να τα πλένουμε ξεχωριστά κάθε κομμάτι υφάσματος σε χλιαρό νερό με μαλακό σαπούνι και μην τα αφήνουμε πολύ ώρα μέσα στο νερό. Μετά το ξέβγαλμα στύβουμε ελαφρά με απαλές κινήσεις . αν έχουν πολύ νερό , περάστε τα υφάσματα με μια βαμβακερή πετσέτα . Τα μεταξωτά υφάσματα θα πρέπει να τα σιδερώνεται όσο είναι ακόμη νωπά , από την εσωτερική τους πλευρά ,βάζοντας το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία . Τέλος για να διατηρήσετε άθικτα τα μεταξωτά σας υφάσματα εκτός από τις οδηγίες πλυσίματος να θυμάστε ακόμα ότι δεν πρέπει ποτέ δεν πρέπει να ψεκάζετε επάνω στα υφάσματα αρώματα και αποσμητικά.

Στην ίδια κατηγορία...