Ρίγανη : Το τέλειο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας

Η ρίγανη είναι αρωματικό, αυτοφυές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.
Ευδοκιμεί καλύτερα και αποδίδει βλαστάρια το φυτό στην Ελλάδα  στις ημιορεινές περιοχές.

Σήμερα γίνεται και καλλιέργεια της ρίγανης  αλλά η καλλιεργήσιμη ρίγανη υστερεί σε αρωματικές ουσίες που έχει το  αυτοφυές φυτό .

Η ρίγανη  στην βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείτο ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Στην αγορά θα τη βρούμε  αποξηραμένη σε διάφορες μορφές .Μάτσα παροξυμμένα και χλωρά όταν είναι η εποχή της   ή  τριμμένη και έτοιμη για χρίση  μέσα σε γυάλινα βάζα  ή σε σακουλάκια.

Στη μαγειρική τα χρησιμοποιούμενα μέρη είναι όλο το φυτό εκτός από τον μίσχο του . Αποξηραμένη και τριμμένη η ρίγανη είναι απαραίτητη στη χωριάτικη σαλάτα , ταιριάζει απόλυτα στις τηγατές  πατάτες , στα ψητά κρέατα στο φούρνο , μαζί με το λαδολέμονο δίνει υπέροχη γεύση στα ψητά σχάρας , καθώς επίσης και σε σούπες κρεάτων . Ακόμα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με μετρό στα κεφτεδάκια , στα  μπιφτέκια  σε διάφορες σάλτσες ντομάτας και σε κιμάδες με σάλτσα ντομάτας ,  στα γεμιστά , στις αγκινάρες αλλά πολίτα  και σε άλλες σούπες λαχανικών .

Στην ίδια κατηγορία...