Το φασκόμηλο και η χρήση του στη μαγειρική

Το φασκόμηλο στα λατινικά λέγεται salvia και είναι θαμνώδες, πολυετές, αρωματικό φυτό με φύλλωμα γκρι-πράσινο που φτάνει σε ύψος το μισό μέτρο.

Για καλλιέργεια χρειάζεται ηλιόλουστη τοποθεσία και μπορεί να καλλιεργηθεί από σπόρους ή μοσχεύματα.
Στη φύση θα το βρούμε σε ημιορεινούς, κυρίως , ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Η συλλογή του γίνεται σε περίοδο που το φυτό δεν είναι σε ανθοφορία .
Το φασκόμηλο στην Ελλάδα είναι ένα από τα συνηθισμένα βότανα στην επαρχία κυρίως , που η χρήση του έξω από την κουζίνα γίνετε για μια απλή θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ή πονόλαιμο και επίσης οι παλιότεροι έπιναν ρόφημα φασκόμηλου 1 φορά την εβδομάδα για την καταπολέμηση του ζαχάρου.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις με πουλερικά , με λευκά φασόλια, σε διάφορες μαρινάδες για κόκκινα κρέατα και όταν ψήνουμε λουκάνικα. Επίσης μερικά φυλλαράκια προς στο τέλος του βρασίματος μιας απλής μακαρονάδας , της δίνουν υπέροχη γεύση. Τέλος αξίζει να σημειώσω εκείνοι που έχουν πάρα πολλές συνταγές με προσθήκη φασκόμηλου, είναι οι Ιταλοί.

Σχετικές δημοσιεύσεις