Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με την επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) που το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά σε διάφορα πιάτα της ελληνικής κουζίνας .
Το χρησιμοποιούμε ως υλικό μαγειρικής , δίνει υπέροχη γεύση στα φαγητά και αναμφισβήτητα η διατροφική του αξία στη διατροφή μας είναι σημαντική .
Το φρέσκο κρεμμύδι όπως και το ξερό τρώγονται ωμά και ψιλοκομμένα , χωρίς να θέλουν βράσιμο σε διάφορες σαλάτες όπως σαλάτα ντομάτας ,, μαρουλιού κ.τ.λ.
Επίσης το κρεμμύδι χλωρό ή ξερό είναι συστατικό σε πάρα πολλές συνταγές. Όπως χορτόπιτες , σε λαδερά φαγητά της μεσογειακής ,κουζίνας σε κοκκινιστά κρέατα, σε σάλτσες, στα γεμιστά, σε ομελέτες ,σε ομελέτες, στο στιφάδο κ.α.