FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Stories

Από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, εκατοντάδες επιδημίες & πανδημίες έχουν θερίσει τον πλανήτη κατά καιρούς, φέρνοντας πόνο, θάνατο και καταστροφή.

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Άαχεν

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Άαχεν, γνωστός και ως Βασιλικός Ναός της Αγίας Μαρίας, συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς  βόρεια των Άλπεων και  βρίσκεται στην γερμανική πόλη του Άαχεν, σε ομόσπονδο κράτος της Γερμανίας.

Πρόκειται για ένα ναό μικτής αρχιτεκτονικής, του οποίου το αρχαιότερο τμήμα αποτελεί το οκτάγωνο που κτίστηκε επί Καρλομάγνου τον 9ο αιώνα Βόρειας Ρηνανίας. Από το 936 έως και το 1531 ,βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο , αποτέλεσε χώρο στέψης 30 Γερμανών Βασιλέων και 12 Βασιλισσών.

Ο  ναός του Άαχεν αποτελεί το πρώτο κτίριο που συμπεριλήφθηκε το 1978  από την ΟΥΝΕΣΚΟ στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας.

Σαν Σήμερα στις 20 Μαΐου 1996, έχασε τη ζωή του ο Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης, σε επιχείρηση διάσωσης αγνοούμενου ατόμου, που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση Στρυμονικό, του Νομού Σερρών.

 

Ο Αυστραλός James Harrison στην ηλικία των 13 ετών χρειάστηκε 13 λίτρα αίμα. Τότε βρέθηκε κάποιος και του έσωσε τη ζωή. Δεν το ξέχασε και μόλις έγινε 18 ετών αποφάσισε να γίνει αιμοδότης.

Ανακάλυψε πως το πλάσμα από το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντιγόνο που θεράπευε την ασθένεια Rhesus που χτυπάει τα έμβρυα προκαλώντας εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και θάνατο.

Από τότε άρχισε να δίνει αίμα σχεδόν κάθε 2 εβδομάδες καταφέρνοντας σε βάθος χρόνου να σώσει τις ζωές περίπου 2,4 εκατομμυρίων εμβρύων!

Αυτό ισοδυναμεί με 1000 αιμοδοσίες!!!

Πρόσφατα ο James Harrison, γνωστός και ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», έγινε 81 ετών και δεν επιτρέπεται πια από την νομοθεσία να είναι αιμοδότης.

Η τελευταία συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι

Η τελευταία συναυλία που διηύθυνε ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν αυτή της 22ας Φεβρουαρίου του 1993 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Διαμαρτυρία κατά του Νεοναζισμού». Στο πρόγραμμα, ήταν έργα των K. Weill, F. Liszt και B. Bartok -σολίστ, ο πιανίστας Gyorgy Sandor

Σαν σήμερα 19/11 το 2011 έχασε τη ζωή του o Πυρονόμος Ευαγγέλου Νικόλαος, όταν το πυροσβεστικό όχημα το οποίο οδηγούσε ανετράπη, ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά, στην περιοχή της Καλλιθέας, του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας.Υπηρετούσε στην Π.Υ. Καστοριάς.

Π.Υ.

Η Αθήνα το 1930 ήταν μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Υπήρχε ένα ποτάμι που έτρεχε παράλληλα με την πόλη και ένα δάσος στο κέντρο, προς το Λυκαβηττό. Ο ποταμός είναι τώρα θαμμένος κάτω από τον περιφερειακό δρόμο και το δάσος έχει γίνει μια  περιοχή από σκυρόδεμα.

Το Αχίλλειο στην Κέρκυρα χτίστηκε το 1890 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραφαήλο Καρίτο & πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα. Τόσο οι εξωτερικοί κλιμακωτοί κήποι όσο κ το εσωτερικό του κτιρίου είναι διακοσμημένα με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων, μυθικών ηρώων κ αρχαίων θεών.

Η Καστοριά  είναι η τελευταία χρονολογικά πόλη της Μακεδονίας, 11 Νοέμβριου 1912 , που απελευθερώθηκε κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Αυτή η  ημερομηνία  έθεσε τέλος στα 500 περίπου  χρόνια σκλαβιάς από τον  τούρκικο ζυγό και να την κατάταξε οριστικά ανάμεσα στις πόλεις του Νεοελληνικού Κράτους. Αξιοσημείωτο είναι ότι την  11 Νοέμβριου στην ορθόδοξη εκκλησία,  τιμάτε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά και εκείνη  την ημέρα, αν και  δεν έχει κτιστεί ναός στο όνομά του , ο Άγιος Μηνάς είναι ο πολιούχος της πόλης.

Στη  νεότερη ιστορία της Μάνης ,διαβάσαμε ότι, στο  τέλος του 19ου αιώνα και την αυγή του 20ου, έγινε μεγάλη μετανάστευση των κατοίκων , αυτή τη φορά προς την Αμερική. Το γεγονός αυτό, που συνεχίστηκε κατά κύματα για περισσότερο από μισό αιώνα και  άφησε πεντακάθαρα τα σημάδια του στα ερειπωμένα χωριά της ορεινής Μάνης, πολλά από τα οποία εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε χωριά-μουσεία του ένδοξου παρελθόντος τους. Από τους 128 διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου οι 98 είναι στη Μάνη.

Την Πρωτοχρονιά του 1965 η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Νίκος Ρίζος κόβουν την βασιλόπιτα στα παρασκήνια του θεάτρου Ακαδημία (σημερινός  Νέος Ακάδημος) όπου ανεβάζουν με μεγάλη επιτυχία με τον θίασο τους την κωμωδία των Τσιφόρου-Βασιλειάδη Πέντε λεπτά από την Ομόνοια.

Το φθινόπωρο του 1968, ο Φιλοποίμην Φίνος με τον Ντίνο Δημόπουλο επισκέπτονται την Μακρινίτσα του Πηλίου, για τα πρώτα δοκιμαστικά της ταινίας «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά».

Πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία ήταν ενθουσιασμένη με τον ρόλο της «δασκάλας» και την καθημερινή επαφή με τους μικρούς μαθητές της Μακρινίτσας. Άλλωστε, δεν επρόκειτο για ηθοποιούς, αλλά για πραγματικούς μαθητές του σχολείου του χωριού.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου του 1969 και η επιτυχία της ήταν αξιοσημείωτη.

ΠΗΓΗ :Φίνος Φιλμ

 

Το 1976 Γιάννης Μαρκόπουλος ,ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του ΒΒC Who pays the Ferryman?, και η επιτυχία του μουσικού θέματος παραμένει στην κορυφή του βρετανικού Hit-Parade για μήνες, ενώ κάνει τον συνθέτη διεθνώς γνωστό.

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι μια γιορτή σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Και χάρις σε αυτές τις εργάτριες έγινε η αρχή να πάρει η γυναίκα στη κοινωνία  τη θέση που της αξίζει

Το γκάγκαρο ήταν ένα βαρύ ξύλο που το κρεμούσαν κάποτε  οι κάτοικοι της παλιάς  Αθήνας με σκοινί από την πόρτα της αυλής τους ώστε να μην κλείνει μόνητης από το βάρος της.  Αυτό το ξύλο έδωσε και το προσωνύμιο Γκάγκαρος στους γνήσιους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μάλιστα, με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονταν περιπαιχτικά οι αριστοκράτες της πόλης.