FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Δηλητηρίαση του σκύλου και της γάτας – Πρώτες βοήθειες

Η Δηλητηρίαση του σκύλου και της γάτας είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Αν το ζώο σας κατάπιε τη δηλητηριώδη ουσία πρόσφατα, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει ακόμη αρκετή ποσότητα από την ουσία στο στόμαχο.

Η απομάκρυνση της εναπομένουσας ουσίας γίνεται με πρόκληση εμέτου ή/και πλύσεις στομάχου.

Αν το ζώο κατάπιε την ουσία πριν 2h και το κοντινότερο κτηνιατρείο απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά, είναι καλύτερο να προκαλέσετε έμετο πριν ξεκινήσετε για τον κτηνίατρο.

Πολλοί ειδικοί αποτρέπουν την προσπάθεια πρόκλησης εμέτου στο σπίτι καθώς αυτή μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να καθυστερήσει την αντιμετώπιση της τοξίκωσης από τον κτηνίατρο.

Οι επιστήμονες του VetMeNow.gr σας δίνουν τις συμβουλές τους για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους χωρίς πανικό.

Σε κάθε περίπτωση, μην προκαλέσετε έμετο στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αν το ζώο έχει ήδη κάνει έμετο

Αν το ζώο είναι σε έντονη κατάπτωση, αναπνέει με δυσκολία ή δείχνει νευρολογικά συμπτώματα

Αν το ζώο είναι αναίσθητο ή κάνει επιληπτικές κρίσεις

Αν το ζώο έχει καταπιεί ουσίες που προκαλούν έντονη διάβρωση όπως χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά ή πετρέλαιο.

Αν το ζώο έχει καταπιεί ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να ενσφηνωθεί στον οισοφάγο

Αν η ταμπέλα του προϊόντος αναφέρει «Μην προκαλέσετε έμετο»

Αν έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά την κατάποση της ουσίας

Πώς να προκαλέσετε έμετο:

Διάλυμα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ)

Δώστε ένα κουταλάκι του γλυκού (5ml) ανά 5 kg σωματικού βάρους του ζώου. Μην χορηγήσετε περισσότερο από 10 ml.

Επαναλάβετε τη χορήγηση μετά από 15-20 λεπτά, αν χρειαστεί. Μην χορηγήσετε άλλη δόση καθώς μπορεί να προκληθεί αιμορραγική γαστρεντερίτιδα.

Περπάτημα του ζώου αμέσως μετά από κάθε χορήγηση ίσως βοηθήσει στην πρόκληση εμέτου. Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν χορηγήσετε την επόμενη δόση.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χορηγείτε υγρά στο ζώο σας για την πρόκληση εμέτου γιατί είναι πολύ συχνό κατά την προσπάθεια χορήγησής τους τα υγρά να εγχέονται στην αναπνευστική οδό προξενώντας πνευμονικό οίδημα που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Μην εκτοξεύετε τα υγρά με πίεση στο στόμα του ζώου. Προσπαθήστε να το αναγκάσετε να τα καταπιεί μόνο του.

Η πρόκληση εμέτου πρέπει να γίνεται τις 2-3 πρώτες ώρες μετά την κατάποση του φαρμάκου και όχι αργότερα.

Σιρόπι ιπεκακουάνας

Το σιρόπι ιπεκακουάνας (Ipevacom syr 1000mg/15ml) μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση εμέτου στο σκύλο αλλά το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι περισσότερο ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αν ο κτηνίατρός σας σας το υποδείξει, δώστε στο σκύλο 1-2,5 ml/kg (μέχρι τελικού όγκου 15ml) μία φορά. Στη γάτα δώστε 3,3 ml/kg σωματικού βάρους αφού το διαλύσετε με ίσο όγκο νερού. Συστήνεται να χορηγείται μόνο μία φορά. Αν χορηγηθεί δεύτερη φορά, πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 λεπτά μετά την πρώτη. Αν το ζώο δεν κάνει έμετο τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη δέυτερη χορήγηση, συστήνεται να διενεργείται πλύση στομάχου για την αφαίρεση του σιροπιού. Μην χορηγήσετε εκχύλισμα ιπεκακουάνας το οποίο είναι πυκνό. Χοργησήστε μόνο το σιρόπι.

Το οξυξενέ μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το σιρόπι ιπεκακουάνας για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Μετά τον έμετο

Αφού προκληθεί έμετος και το δηλητήριο απομακρυνθεί, χορηγήστε στο ζώο ενεργό άνθρακα (Carbosylane caps 140 mg/cap) για να δεσμεύσει πιθανή παραμένουσα ποσότητα δηλητηρίου στο στόμαχο. Η δόση είναι 1 mg/kg σωματικού βάρους του ζώου. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να χορηγηθεί και σε περίπτωση που δεν προκλήθηκε έμετος ή αν η πρόκληση εμέτου αντενδείκνυται.

Εναλλακτικά, χορηγήστε γάλα και ασπράδι αυγών. Το γάλα και το αυγό θα επικαλύψουν την επιφάνεια του στομάχου και του εντέρου εμποδίζοντας την απορρόφηση της δηλητηριώδους ουσίας.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας αφού έχετε ειδοποιήσει για το επείγον της κατάστασης και έχοντας μαζί σας τον περιέκτη της δηλητηριώδους ουσίας, αν είναι δυνατόν.

Καταψύξτε το περιεχόμενο του στομάχου, αν επιθυμείτε να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση αλατιού για την πρόκληση εμέτου δεν συστήνεται καθώς η αποτελεσματικότητά του είναι μειωμένη ενώ μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από αλάτι. Παρομοίως, μην προσπαθείτε να δώσετε στο ζώο μεγάλες ποσότητες νερού η να προκαλέσετε έμετο τοποθετώντας τα δάκτυλά σας στο πίσω μέρος του φάρυγγα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε οξυζενέ ή σιρόπι ιπεκακούανας και το πλησιέστερο κτηνιατρικό κέντρο βρίσκεται μακριά, σκεφτείτε να προκαλέσετε έμετο με:

Αλάτι

Δώστε 1-3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά μέχρι να προκληθεί έμετος. Αν προκληθεί έμετος, προσφέρετε στο ζώο νερό. Σε περίπτωση που δεν προκληθεί έμετος, ίσως να χρειαστεί πλύση στομάχου για την απομάκρυνση του αλατιού από το στόμαχο.

Καθαριστικό πιάτων ( π.χ. Palmolive, ΠΡΟΣΟΧΗ!: όχι καθαριστικό για χρήση σε ηλεκτρικό πλυντήριο ή καθαριστικό ρούχων)

Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας σε 240 ml νερού. Από το διάλυμα που θα προκύψει χορηγήστε στο ζώο 10 ml/kg σωματικού βάρους. Ο έμετος, συνήθως, προκαλείται τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη χορήγηση

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σωστά και πρώτοι επισκεφθείτε μας στο: http://www.vetmenow.gr/