FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Το Νέο Κύμα στο ελληνικό τραγούδι

Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που εμφανίστηκε επίσημα και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.


Η ύπαρξη του έφερε έναν καινούριο τρόπο ψυχαγωγίας σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού και κυρίως της νεολαίας.

Τα τραγούδια του Νέου Κύματος αρχικά τραγουδήθηκαν ,συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου , σε μικρούς και σε συγκεκριμένους μουσικούς χώρους, τις λεγόμενες μπουάτ στη Πλάκα με και πάνω απ' όλα παρείστικη διάθεση για τραγούδι.

Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη Μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία.

Οι στίχοι στα τραγούδια του Νέου Κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και σπανιότερα πολιτικό. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του ήταν ότι που προσπαθούσε να βρει διεξόδους περισσότερο στον εσωτερικό άνθρωπο και λιγότερο στις πολιτικές κατακτήσεις του καιρού του. Ωστόσο η προσπάθεια του να ανοίξει δρόμους στο ελληνικό τραγούδι δεν πέρασε απαρατήρητη.

Πατώντας ΕΔΩ … ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ…. μπορείτε να διαβάσετε να αξιόλογο χρονολόγιο του Νέου Κύματος , που ετοιμάστηκε για το πρόγραμμα της παράστασης των ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΧΙΑΣ "περιπλάνηση στο νέο κύμα του χτες και του… σήμερα" στο Μουσικό Καφενείο Μακάρι Ζωοδόχου Πηγής και Κομνηνών