FORUM

 

Πλοήγηση forum
Θα πρέπει να συνδεθείτε για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

Αναφιώτικα: Νησιώτικη πινελιά στην καρδιά της Αθήνας

Πρόκειται για μια γραφική μικρή γειτονιά της Αθήνας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης,μέρος της παλιάς ιστορικής συνοικίας που ονομάζεται Πλάκα και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λόφου της Ακρόπολης. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βόρεια πλευρά της ακρόπολης των Αθηνών

Λέγετε ότι η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που ήταν και τα όρια της πλάκας ,εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες και εργάσθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου του Όθωνα.

Αν και υπήρξαν απαγορευτικές διατάξεις από τη τότε κυβέρνηση, να μην υπάρξει οικοδομική δραστηριότητα γύρω από τις προεξοχές της ακροπόλεως, ο οικισμός με τις εκκλησίες του δημιουργήθηκε αυθαίρετα και με τρόπο που τέτοιον που να τους θυμίζει τους οικισμούς του νησιού τους, την Ανάφη.

Η συνοικία διατηρεί ακόμα και σήμερα τη νησιώτικη αρχιτεκτονική της με μικρά λευκά σπίτια, αυλές ασβεστωμένες , στενά και κάποιες φορές αδιέξοδα σοκάκια, σκαλοπάτια, γλάστρες στις αυλές  και παραδοσιακές κληματαριές.

Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το ένα τρίτο της συνοικίας προς τα τείχη του λόφου της Ακρόπολης από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν περίπου 45 οικήματα ,που έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ,τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.