Μήπως πολλές από τις παιδικές μας αναμνήσεις είναι ψεύτικες;

Γράφει η Σωτηρία Κάκου

Πολλές φορές μια μουσική, μια μυρωδιά, μια φράση μας μεταφέρουν σε ένα παρελθόν που πολύ μας έχει λείψει ή πολύ θα θέλαμε να μη είχαμε ζήσει. Μέσα στις παιδικές μας αναμνήσεις υπάρχουν πάντα οι όμορφες, αλλά και οι δύσκολες στιγμές.

Πόσες άραγε από αυτές είναι αληθινές και πόσες τις έχουμε πλάσει με γνώμονα τα όσα μας έχουν πει; Μια έρευνα στο εξωτερικό έδειξε πως περίπου το 40% των παιδικών μας αναμνήσεων είναι πλασματικές.

Οι επιστήμονες αποδέχονται πως μόνο μετά την ηλικία των 3 ετών υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των αυτοβιογραφικών αναμνήσεων, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως μετά το 5ο- 6ο έτος αποθηκεύουμε μνήμες και μέχρι τότε υπάρχουν μονάχα «θραύσματα». Οι αντιδράσεις πολλές και φυσικά λογικές. Κανείς μας δε θα ήθελε να παραδεχτεί πως κάποιες τόσο γλυκιές στιγμές που έχουμε ζήσει είναι ένα παιχνίδι του μυαλού για να μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Κάποια άτομα από το κοινό υποστήριξαν έντονα πως μπορούν να το κάνουν, να συγκρατήσουν τέτοιες πληροφορίες ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία. Οι επιστήμονες τους διέψευσαν αποδεικνύοντας τους πως στη πραγματικότητα βασίζονται σε ιστορίες που έχουν ακούσει και σε φωτογραφικό υλικό. Οι φανταστικές μνήμες μοιάζουν εξίσου πραγματικές με εκείνες που έχουν αποδεκτά στοιχεία, επομένως τις αναγνωρίζουμε ως αληθινές.

Ο εγκέφαλος είναι περίεργη περιοχή στο σώμα μας και πολλές φορές μας δίνει «λάθος» στοιχεία, ενώ μας οδηγεί στο να αμφισβητούμε εάν έχουμε πραγματικές μνήμες που να μπορούν να στηριχθούν εφόσον όλες οι μνήμες μας είναι ανακατασκευασμένες. Γενικά, οι πρώτες μας αυτές αναμνήσεις εξυπηρετούν ένα βασικό σκοπό που μας είναι απαραίτητος για να ζήσουμε, εφόσον εκείνες οι αναμνήσεις είναι θετικές κάνουν την συνολική εικόνα μας πιο θετική. Λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις και αντλούμε πληροφορίες από το παρελθόν, ενώ προβλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως αρκετές φορές αντί να επανεξετάσουμε ένα γεγονός το ανασυνθέτουμε βασισμένο στις παραστάσεις που έχουμε αποθηκευμένες στο μυαλό μας.

Καθώς, λοιπόν, ενσωματώνουμε νέες γνώσεις, οι αναμνήσεις αλλάζουν. Κάθε μέρα που περνάει, οι βάσεις και τα δεδομένα μας αλλάζουν. Εσύ θα μπορούσες να μπεις στη διαδικασία να πιστέψεις πως το δικός σου παρελθόν δεν είναι και τόσο «δικό σου»; Θα ήθελες πραγματικά να ξέρεις αν όλα εκείνα που εσύ θεωρείς δεδομένα, δεν είναι; Θα άλλαζε πραγματικά κάτι σημαντικό στη ζωής σου;

Οι αναμνήσεις είναι πολύπλοκη δραστηριότητα και καλό είναι να βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας σου με όμορφες και ήρεμες καταστάσεις, ώστε να μπορείς να αντλείς δύναμη από εκεί. Εξάλλου, η αλήθεια είναι και θα είναι πάντα μια. Κι όπως είπε κι ο Όσκαρ Ουάιλντ, «Η αλήθεια είναι σπάνια, καθαρή και ποτέ απλή». Ζήσε, λοιπόν, για τη ζωή και όχι για τις αναμνήσεις.

Πηγή άρθρου: yang.gr

Στην ίδια κατηγορία...