Επαγγέλματα που χάθηκαν: Μοδίστρα και ράφτης

Μοδίστρα
Τα παλιότερα χρόνια, ειδικά στην επαρχεία δεν υπήρχαν μαγαζιά που πουλούσαν έτοιμα ενδύματα και οι γυναίκες έραβαν τα ρούχα τους σε μοδίστρες .

Δύσκολο επάγγελμα που απαιτούσε πολλές ώρες δουλειάς , αλλά και κερδοφόρο. Με την εμφάνιση των πρώτων εμπορικών καταστημάτων , το επάγγελμα της μοδίστρας όρχησε σιγά- σιγά να εξασθενεί, χωρίς να εξεταστεί αμέσως , γιατί υπήρχαν γυναίκες που εξακολουθούσαν να θέλουν τα ρούχα που φορούσαν να είναι φτιαγμένα από μοδίστρα. Με το πέρασμα του χρόνου η βιοτεχνίες κατασκευής ενδυμάτων αυξήθηκαν και το επάγγελμα της μοδίστρας εξαφανίστηκε.

Για να γίνει κάποια γυναίκα μοδίστρα παλιότερα δεν υπήρχαν σχολές , αλλά υπήρχαν μοδίστρες που έπαιρναν μαθήτριες για να τους διδάξουν την τέχνη της μοδιστρικής.

Κάθε μοδίστρα ανάλογα με τη δουλειά που είχε, είχε φτιάξει μικρό ή μεγάλο εργαστήριο. Οι περισσότερες μοδίστρες είχαν φτιάξει το εργαστήριο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους και ο τρόπος που έραβαν τα ρούχα ,ήταν πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που ράβονται σήμερα τα ρούχα αλλά και τα μέσα που διάθετε κάθε μοδίστρα για να εξασκήσει το επάγγελμα ήταν τελείως διαφορετικά από τα μέσα που διαθέτουν σήμερα οι βιοτεχνίας ενδυμάτων . εξαφανιστεί

Ράφτης
Ο ράφτης έραβε ρούχα των ανδρών. Παντελόνια, πουκάμισα, κουστούμια κ.α.
Και ο ράφτης όπως και η μοδίστρα τα ρούχα που έραβαν ήταν κατόπιν παραγγελίας.

Team net-periodiko.gr

Στην ίδια κατηγορία...