Ιερά Μονή Αιμυαλών στην Αρκαδία

Η ιστορική Ιερά Μόνη Αιμυαλών, μετόχι της Ιερά Μονή Προδρόμου,βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Δημητσάνα ,κτισμένο μέσα σε ένα κοίλωμα ενός κάθετου βράχου
Περίπου 4 χλμ. από τον γραφικό και ιστορικό οικισμό της Δημητσάνας, μέσα σε κατάφυτη τοποθεσία, συναντάμε την Ιερά Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών, η οποία αρχικά χτίστηκε μέσα στο βράχο.

Η Μονή, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, ιδρύθηκε το 1608, από τον ιερομόναχο και πνευματικό Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδελφή του, μοναχή Ευπραξία Κοντογιάννη (Παϊσία), οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί Μεσσηνίας.

Η είσοδος στη Μονή γίνεται μέσα από μία πύλη, η οποία οδηγεί στο περίβολο. Τα πρώτα κελιά ήταν σφηνωμένα μέσα στο βράχο και ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει τα ερείπια τους.

Σήμερα αρκετά έχουν αλλάξει ως προς τη μορφή του μοναστηριού, καθώς νέα κτίσματα έχουν προστεθεί και έχουν γίνει αρκετές επεκτάσεις. Το καθολικό της Μονής αρχικά ήταν μικρό, αργότερα όμως επεκτάθηκε κι αυτό και η Ιερά Μονή σήμερα έχει πρόσβαση και με αυτοκίνητο.

Στη διάρκεια της ιστορίας της η Ιερά Μονή λειτούργησε άλλοτε ως γυναικεία, άλλοτε ως ανδρική. Από το 1995 λειτουργεί ως ανδρική και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, το Γενέσιο της Θεοτόκου.

Στην ίδια κατηγορία...