Η Ιερά Μονή Παναγίας Φιλοσόφου Αρκαδίας

Η νέα Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε προς το τέλος το 17ου αιώνα , 1691 χτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας.

Η μονή αποτελείται από δύο συγκροτήματα: από την Παλαιά και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Τα δύο συγκροτήματα απέχουν μεταξύ τους περί τα 400 μέτρα και συνδέονται με καλοδιατηρημένο μονοπάτι στη δυτική πλευρά του φαραγγιού . Το φαράγγι λέγεται και το “Άγιο Όρος” της Πελοποννήσου γιατί είναι γεμάτο Ιερές Μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, μερικά εξωκλήσια   και ασκηταριά…

Η παλαιά μονή είναι ευρύτερα γνωστή ως Κρυφό Σχολειό της Δημητσάνας , γιατί λειτουργούσε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σχολείο που αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή που λειτούργησε από τα μέσα του 17ου αιώνα στη Νέα Μονή και έμεινε γνωστή ως Ιερατική Σχολή της Δημητσάνας. Απόφοιτοί της υπήρξαν τέσσερις πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες, πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες (Γρηγόριος ο Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανός), συνολικά 80 μητροπολίτες και επτά πατριάρχες. Τέλος η Ιερά Μονή υπήρξε κέντρο πνευματικής αντίστασης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η νέα Μονή Φιλοσόφου που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου ,σήμερα είναι μετόχι της Μονής Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας , ζουν εκεί  πέντε μοναχοί   και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Από τη Δημητσάνα (από την οποία η Μονή απέχει 11 χλμ. ) μέχρι το πάρκινγκ της Μονής σήμερα υπάρχει δρόμος με άσφαλτο.

 

 

Στην ίδια κατηγορία...