Ιστορικό του Μεγάρου Μαξίμου. Γιατί ονομάζεται έτσι;

Πόσες φορές την ημέρα ακούμε για το Μέγαρο Μαξίμου; Πόσες σημαντικές αποφάσεις έχουν παρθεί και πόσες σημαντικές δηλώσεις έχουν γίνει από το κτήριο αυτό;

Πόσοι Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι χωρών, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και άλλοι έχουν διάγει το κατώφλι του κτηρίου αυτού;
Από που όμως έχει πάρει το όνομά του και γιατί αναφέρεται ως Μέγαρο;
Ας δούμε αρχικά τι αποκαλείται μέγαρο.
Ως μέγαρο καλείται το μεγάλο, πολυτελές κτίσμα αλλά και το ανάκτορο, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για μεγαλοπρεπές κτίσμα, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω ενδεικτικές φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

(Φωτογραφία από το εσωτερικό του Μεγάρου από το site: primeminister.gr)

Το όνομά του το πήρε από τον Δημήτριο Μάξιμο (1873 – 1955), ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα (σήμερα υπάρχει μόνο μία οδός με το όνομα του στην Πάτρα). Ο Δ. Μάξιμος ήταν οικονομολόγος, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδος για λίγους μήνες (24 Ιανουαρίου 1947 με 29 Αυγούστου 1947).

Το οίκημα της οδού Ηρώδου Αττικού, το οποίο ονομάζουμε σήμερα “Μέγαρο Μαξίμου”, ξεκίνησε να χτίζεται το 1912 για τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Μιχαληνό, ο οποίος απεβίωσε μετά από λίγα χρόνια. Η σύζυγος του Ειρήνη, το πούλησε ημιτελές στον εφοπλιστή Λεωνίδα Εμπειρίκο (πατέρα του ποιητή, πεζογράφου Ανδρέα Εμπειρίκου) αλλά το 1921 το αγόρασε ξανά και αφού ολοκληρώθηκε το κτίσμα κατοικήθηκε από την ίδια και τον νέο της σύζυγο Δημήτριο Μάξιμο. Σαν αρχιτέκτονες αναφέρονται από κάποιες πηγές ο Αναστάσιος Χέλμης και από άλλες πληροφορίες ο Αναστάσιος Μεταξάς. Επειδή δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τον αρχιτέκτονα του κτίσματος, υπάρχει η υπόνοια ότι την πρώτη φάση της ανέγερσης την είχε αναλάβει ο Αν. Χέλμης και τη δεύτερη ο Αν. Μεταξάς.
Στις 13/06/1952 αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση να εξαγοραστεί το κτίσμα για να φιλοξενεί σημαίνοντα επίσημα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε στα έντεκα δισεκατομμύρια δραχμές, από την επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Κιτσίκη και Ρουσσόπουλο και τον οικονομικό έφορο Σπυρόπουλο. Ο Δ. Μάξιμος όμως συμφώνησε να το παραχωρήσει στην τιμή των 5,7 δισεκατομυρρίων δραχμών μαζί με τα έπιπλα και τους πίνακες, ως δωρεά στο Ελληνικό κράτος!
Το κτήριο αγοράστηκε αρχικά από το Ελληνικό Δημόσιο για τη φιλοξενία ξένων προσωπικοτήτων. Ο πρώτος που φιλοξενήθηκε εκεί ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου 1952 (λίγους μήνες μετά την απόφαση για την εξαγορά του κτηρίου).

Παρακάτω φαίνονται, ίσως για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, άρθρα του Τύπου της εποχής σχετικά με την αγοραπωλησία του ακινήτου!

 

Στα επόμενα χρόνια θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο μεγάλες προσωπικότητες και αξιωματούχοι της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής (σε παρένθεση αναφέρεται το έτος επίσκεψης στο Μέγαρο): Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (1963), Σαρλ ντε Γκωλ {Γάλλος Πρόεδρος (1963)}, Χουσεΐν {Βασιλιάς Ιορδανίας (1964)}, Μισέλ Ντεμπρέ {Πρωθυπουργός Γαλλίας (1961)}, Ρόμπερτ Μένζις {Πρωθυπουργός Αυστραλίας (1955)}, Εντβαρντ Καρντέλι {αντιπρόεδρος Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης (1957)}, Τίτο {Πρόεδρος Γιουγκοσλαβίας (1954)} και πολλοί ακόμη πρωθυπουργοί και βασιλείς!
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στο κτήριο διαμένει ο διορισμένος αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης και υποδέχεται όλους τους υψηλούς επισκέπτες της χώρας μας παραχωρώντας γεύματα και συνεντεύξεις. Από το Μέγαρο επίσης γίνονταν και γίνονται πολλά διαγγέλματα και οι ορκομωσίες υπουργών και υφυπουργών.
Τελικά το κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας το 1982, με απόφαση του τότε Υπουργού Μένιου Κουτσόγιωργα, με σκοπό τη δημιουργία του γραφείου του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Το πρώτο πρωθυπουργικό γραφείο που στεγάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα, μετά από κάποιες ανακαινίσεις που έχουν γίνει ανά περιόδους, εξακολουθεί να είναι το επίσημο γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού.

Πηγές :
1. Εφημερίδα “Ελευθερία” 14/06/1952
2. Εφημερίδα “Εμπρός” 14/06/1952
3. Εφημερίδα “Ελευθερία ” 19/07/1952
4. Νεώτερον εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν “Ηλίου”.
5. https://primeminister.gr/maximos-mansion
6. www.wikipedia.org
7. Οι 42 πρωθυπουργοί – κυβερνήτες της χώρας μας – (Γιώργος Κ. Σκούρας)
8. Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
9. www.elia.org.gr

Πηγή άρθρου και φωτογραφίες: dedications1.blogspot.com

Στην ίδια κατηγορία...