Η ονομασία Του προέρχεται από τον λατινικό αριθμό novem, δηλαδή ένατος, αφού ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος στη σειρά μήνας του έτους. Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια.
Προμήνυμα του χειμώνα ο Νοέμβρης και όλοι ήταν σχεδόν έτοιμοι να μαζευτούν στο σπιτικό τους Ωστόσο, πριν μπει ο Χειμώνας πρέπει οι δουλειές που απόμειναν να τελειώσουν, για να βάλουν τις καταβολάδες, να τελειώσουν τις σπορές στα στάρια κ.τ.λ.
Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν γρήγορα, προτού βασιλέψει η Πούλια, γιατί αρχίζε μετά ο χειμώνας με το δυνατό κρύο.
Αφού τελειώσουν όλα αυτά, μαζεύαν τα ζώα στα παχνιά και τα ζευγάρια στους στάβλους για να ξεχειμωνιάσουν. Επίσης κατεβαίναν κι οι τελευταίοι βοσκοί από τα βουνά στα χειμαδιά για να ξεχειμωνιάσουν .
Ο αστερισμός της Πλειάδας, δηλαδή η Πούλια, όπως την έλεγαν οι Έλληνες κυριαρχεί στον ουρανό του Νοεμβρίου. Η ανατολή της Πούλιας στα τέλη Μαΐου και η δύση της στα μέσα Νοεμβρίου λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, σημαδεύουν αντίστοιχα την αρχή του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα. Η δύση της Πούλιας τοποθετείται στις 14 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου. ΔΕΝ ήταν καθόλου τυχαίο ότι την επόμενη μέρα του Αγίου Φιλίππου στα πεδινά οι αγρότες ξεκινούν το λιομάζωμα.
Παροιμίες
Τον Οκτώβρη τα κουδούνια , το Νοέμβρη παραμύθια.
Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
Η πούλια βασιλεύοντας το μήνυμά της στέλνει: Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
Ο αι- Μηνάς εμήνυσε, πούλια μη ξημερώσει.
Του Σαρανταημέρου η μέρα καλημέρα, καλησπέρα.
Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.