Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ, η απόλυτη ταινία δράσης…

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ (Δημοσιογράφος και αθλήτρια )

Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή της Αμερικής με το Χονγκ Κονγκ, μία επική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον μύθο των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι. Η τελευταία του ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμφάνιση σε σκηνοθεσία με την υπογραφή του Ρόμπερτ Κλάους έπρεπε να ήταν επική- και ήταν.

Αν κάποιος αναζητεί τη σπουδαιότερη ταινία πολεμικών τεχνών με άφθονο σασπένς και δράση, μπορεί να είναι βέβαιος πως τη βρήκε. Για πολλούς θαυμαστές του Λι, η ταινία αυτή αποτελεί και την καλύτερή του. Ο ξαφνικός θάνατος του Λι το 1973, συνέβαλλε στο να αποκτήσει η ταινία ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, ενώ το 2004 συμπεριλήφθηκε στη Λίστα του Κογκρέσου ως μία ταινία ‘’ιστορικά και αισθητικά πολύτιμη’’.

Συμπρωταγωνιστές του, ο Τζον Σάξον και ο Τζιμ Κέλλυ, ένας λευκός και μαύρος Αμερικάνος, οι οποίοι συμβολίζουν την αρμονική συνύπαρξη και των τριών, παρά τα διαφορετικά τους χαρακτηριστικά. Συμπρωταγωνιστής είναι επίσης ο Μπομπ Γιουνγκ, μεγάλος αθλητής πολεμικών τεχνών, ο οποίος είχε αναπτύξει στενή φιλία. Ο Μπρους είχε υποσχεθεί στον ίδιο πως η συνεργασία τους θα προχωρήσει και σε άλλες ταινίες –όμως, δέκα ημέρες μετά ο Μπρους πέθανε ξαφνικά.

Ο Μπρους υποδύεται έναν μοναχό Σαολίν, ο οποίος καλείται ως μυστικός πράκτορας να σταματήσει τη δράση του αδίστακτου Χαν, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας αξιοπρεπής κάτοχος ενός νησιού, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας αρχηγός του υποκόσμου ο οποίος διακινεί ναρκωτικά και εξωθεί νέες κοπέλες στην πορνεία. Ο Μπρους μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, επισκέπτονται το νησί στο οποίο διεξάγεται ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών, προσπαθώντας ενδόμυχα να αποσπάσουν πληροφορίες για τις μυστικές δράσεις του

Η ταινία εμπεριέχει μερικές από τις σπουδαιότερες σκηνές μάχης όλων των εποχών. Αξιομνημόνευτη η μάχη ανάμεσα στον Μπρους Λι και τον Μπομπ Γιουνγκ, με τον πρώτο να σκοτώνει τον δεύτερο καθώς δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει ποτέ το γεγονός πως η αδελφή του αυτοκτόνησε ώστε να αποφύγει να τη βιάσει εκείνος και η παρέα του.
Η τελική μάχη ανάμεσα στον Λι και τον Χαν, είναι εξίσου επική, καθώς εκείνος χάνεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες που κάνουν αντανακλάσεις και επιχειρεί να τον βρει, με τον Χαν να καρφώνεται στο τέλος σε ένα κοντάρι και να βρίσκει ακαριαίο θάνατο.
Οι πολύχρωμες αντανακλάσεις ενός θρύλου, οι οποίες ήταν αυτό που χρειαζόταν για τη δημιουργία του μύθου εκείνου που νομιμοποίησε στο χώρο του κινηματογράφου τις ταινίες πολεμικών τεχνών.

Ο Μπρους ως μοναχός Σαολίν σε αυτή την ταινία, αναφέρεται σε μία φράση η οποία αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του σχετικά με τις πολεμικές τέχνες. Όταν νουθετεί έναν νεότερο μαθητή, αναφέρει ‘’Μη σκέφτεσαι! νιώσε. Είναι όπως ένα δάχτυλο που δείχνει το χέρι προς τον ουρανό. Μη συγκεντρώνεσαι στο δάχτυλο, θα χάσεις όλη την επουράνια δόξα’’. Σπουδαία φράση η οποία αναδεικνύει το βάθος των πολεμικών τεχνών και την αξία του να μη χάνεις το δάσος σκεπτόμενος μόνο το δέντρο. Ο Μπρους χρησιμοποιεί ξανά το σήμα κατατεθέν του, τα Νουντσάκας, ενώ αναδεικνύει για ακόμα μία φορά, την άρτια σωματική του διάπλαση.

Οι σκηνές μάχης κόβουν την ανάσα, είναι απόλυτα ρεαλιστικές και άρτια σκηνοθετημένες. Δικαίως, η ταινία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 100 ταινιών που πρέπει να δεις οπωσδήποτε ενώ θεωρείται συνώνυμη των πολεμικών τεχνών, ακόμα και σήμερα.

Ανήκει στις ταινίες που αξίζεις να δεις και να ξαναδείς στη ζωή σου..

Στην ίδια κατηγορία...