ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ στις 27/04/24 για τη Διπολική Διαταραχή

ANOIΧΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ στις 27/04/24 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (30 Μαρτίου)

“Μύθοι και Αλήθειες για τη Διπολική διαταραχή – Αποστιγματοποίηση”

Ανοιχτή Ημερίδα: 27/04/23 στις 11πμ – 2μμ

μέσω zoom (διαδικτυακά)

Στις 30 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Διπολικής διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης). Αυτή είναι και η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση. Η θεματολογία αυτής της χρονιάς θα είναι:

“Μύθοι και Αλήθειες για τη Διπολική διαταραχή – Αποστιγματοποίηση”

Ανοιχτή Ημερίδα: 27/04/23 στις 11πμ – 2μμ

μέσω zoom (διαδικτυακά)

Στις 27 Απριλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής με τίτλο “Μύθοι και Αλήθειες για τη Διπολική διαταραχή – Αποστιγματοποίηση”. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ., και είναι ανοιχτή σε όλους με δωρεάν εγγραφή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σχετικά με τη Διπολική διαταραχή, θα απαντηθούν από ψυχολόγους της ΕΔΟ και του BipolarLab ερωτήσεις σχετικά με τους μύθους και αλήθειες γύρω από τη διπολική και με το στίγμα, και, θα γίνει συζητηση με ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπειρία με το στίγμα γύρω από διπολική διαταραχή, ενώ θα γίνει αναφορά στο Πρότυπο Κλινικό κέντρο του BipolarLab, στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στην κοινωνική δράση της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης edomazi.gr, αλλά και για δικαιώματα και δωρεάν παροχές σε διπολικούς ασθενείς. Τέλος, θα γίνει μία πρώτη γνωριμία με τον Flippy, o έξυπνος βοηθός τεχνητής AI νοημοσύνης του BipolarLab, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για όλο το κοινό για να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικές με τη διπολική διαταραχή – ψυχοεκπαίδευση.

Η ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη διπολική διαταραχή, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ψυχική υγεία, να καταρρίψει σχετικούς μύθους γύρω από τη διπολική διαταραχή, να μοιραστεί προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, να προωθήσει τη συζήτηση και να αναδείξει τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη θεραπεία και την υποστήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από αυτή -θα γίνει σχετική ενημέρωση και για δωρεάν παροχές για άτομα με Διπολική διαταραχή.

Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή, όσο και στις οικογένειες, στους φίλους και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη διπολική διαταραχή.

—————-

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία). Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-6% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίηση της.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην ενημερωτική  αυτή δράση μπορούν  να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ ή τηλεφωνικά στο 6970018622. 

Στην ίδια κατηγορία...