Συνταγή για νηστίσιμη πίτα με χωριάτικο ή χειροποίητο φύλλο με υπέροχη γεύση που θα σας ενθουσιάσει!!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε…για μια λαμαρίνα οικιακού φούρνου!
Φτιάχνετε φίλο για πίτες ή αγοράζετε πακέτο χωριάτικο φύλλο
Ένα κιλό σπανάκι
Το τρυφερό μέρος από δυο πράσα
Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
Ένα ματσάκι φρέσκος δυόσμος
Ένα ματσάκι μυρωδάτα χόρτα όπως καυκαλήθρες , σφελίτσι , μαϊντανό , μάραθο κ.τ.λ
Ελαιόλαδο
Ανάλογο αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη .
Όταν τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα σε μια χύτρα με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στη φωτιά να σιγοβράσουν για 2 έως 3 λεπτά και να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύομαι κατά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα.
Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και στραγγίζουμε στο τρυπητό .
Εν τω μεταξύ μπορούμε να έχουμε ανάψει το φούρνο να προθερμαίνετε στους 180 ή 200 βαθμούς .
Παίρνουμε μια λαμαρίνα ρηχή , τη περνάμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλο . Περνούμε τώρα ένα πινέλο αλείφουμε το φύλο μας ή τα φύλλα που βάζουμε κάτω από το χωριάτικο φύλλο , που αγοράσαμε, με ελαιόλαδο .
Ρίχνουμε το ανάλογο ψιλό αλάτι και πιπέρι στα χόρτα τα έχουμε ακόμα στο τρυπητό , ανακατεύουμε ελαφρός και στρώνουμε τα χόρτα στη λαμαρίνα
Γυρίζουμε τα κάτω φύλλα που εξέχουν από τη λαμαρίνα προς τα μέσα και προσθέτουμε στο τέλος και το επάνω φύλλο με την ίδια διαδικασία όπως και στο κάτω .
Αλείφουμε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με λίγο νεράκι , χαράζουμε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και βάζουμε τη πίτα μας στο φούρνο για να ψηθεί!!
Καλή επιτυχία!!