Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου βρίσκεται 40 Χλμ εξω από την Αθήνα, στη Μάνδρα Αττικής, στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας.
H “δική” μας Παναγία!
Στέκει αγέρωχη πάνω από τη Μάνδρα, «ως άρρηκτο τείχος και προστασία»!
Ως μητέρα και προστάτιδα η Παναγία η Γοργοεπήκοος, δώρο Θεού για την πόλη και όλο το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Σε υψόμετρο 350 μέτρων, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης υψώνεται το μεγαλοπρεπές μοναστήρι της Παναγιάς.
Η μονή απλώνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων η οποία δημιουργήθηκε από τις δωρεές του δικηγόρου Νικολάου Σταμίδη από την Ελευσίνα το 1966 και του ποιμένα Γεωργίου Θεοδώρου Λιάσκου (Μακελάρης) από τη Μάνδρα.
Ήταν 6 Αυγούστου 1971 όταν μπήκε ο θεμέλιος λίθος και 23 Σεπτεμβρίου 1973 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μοναστηριού.
Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο βιβλίο «Εκκλησιαστικό Οδοιπορικό στη Μάνδρα» των Κώστα Γιαννόπουλου, Αριστείδη Δούκα, η εικόνα της Παναγίας η οποία «βρήκε το λιμάνι της» στην ιερά μονή της Μάνδρας, πωλήθηκε από Αγιορείτη μοναχό περί τα 1800 σε οικογένεια που κατοικούσε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.
Διασώθηκε περνώντας ως οικογενειακό κειμήλιο στα χέρια κάθε πρωτότοκου παιδιού.
Ταξίδεψε πίσω στην Ελλάδα στη Μυτιλήνη μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, πριν καταλήξει, με τρόπο θαρρείς που εκφράζει θεία βούληση, στο μοναστήρι της πόλης μας.
Γιορτάζει την 8η Σεπτέμβριου, ημέρα του Γενέσιου της Θεοτόκου, αλλά κι εις ανάμνηση του θαύματος στη Σμύρνη, καθώς είχε παραμείνει ανέγγιχτη από φωτιά που είχε τυλίξει στις φλόγες το δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο φυλασσόταν στη Μικρά Ασία.
Διαβαίνοντας ο επισκέπτης την κεντρική πύλη της μονής, θα διαβάσει στον παρακείμενο τοίχο:
«Εγώ Ειμί η Μήτηρ του Θεού λόγου. Των καταφευγόντων προς με γοργώς επακούω ότι Γοργοεπήκοος Καλούμαι».
Κείμενο από το γραφείο τύπου Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας