Βόριο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, εμμηνόπαυση, στρες, μνήμη

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Το βόριο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο. Η έλλειψη βορίου στα ζώα καθυστερεί την ανάπτυξή τους. Το βόριο σχετίζεται με το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το μεταβολισμό του φωσφόρου.

Αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα στο σώμα των άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, χαλκός και μαγνήσιο. Ακόμη, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε υγιείς άντρες. Είναι απαραίτητο για την μετατροπή των οιστρογόνων και της βιταμίνης D στις περισσότερο ενεργές μορφές τους. Η ανεπάρκεια βορίου κάνει πιο έντονη την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Όταν λείπει η βιταμίνη D οι ανάγκες σε βόριο είναι αυξημένες

Οστεοπόρωση Εμμηνόπαυση και βόριο
Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η βιταμίνη D παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών.
Μια ημερήσια συμπληρωματική πρόσληψη 3 χλγρ βορίου επηρεάζει έντονα θετικά το μεταβολισμό των μετάλλων. Ενώ επηρεάζει θετικά την απορρόφηση μαγνησίου, περιορίζει την απέκκριση ασβεστίου και μαγνησίου στα ούρα, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλές προσλήψεις μαγνησίου. Η απέκκριση φωσφόρου περιορίζεται, επίσης, σε χαμηλό μαγνήσιο, αλλά όχι σε φυσιολογική πρόσληψη μαγνησίου.
Το βόριο, βοηθά στην πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης και την οικοδόμηση των μυών. Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι εντός οκτώ ημερών από τη καθημερινή λήψη 3 χιλιοστοσταμμαρίων βορίου επιπλέον στην διατροφή τους, μια ομάδα ελέγχου μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, έχασε 40 τοις εκατό λιγότερο ασβέστιο, ένα τρίτο λιγότερο μαγνήσιο και ελαφρώς λιγότερο φωσφόρου, μέσω των ούρων τους από ό,τι είχαν πριν από την έναρξη του συμπληρώματος βορίου. Το πρόσθετο βόριο αυξάνει, επίσης και τις σεξουαλικές ορμόνες σε υπομαγνησιαμία. Αυτό συμβαίνει, λόγω ενεργοποίησης της βιταμίνης D, που αυξάνει την πρόσληψη ασβεστίου και τη σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το καθημερινό συμπλήρωμα της διατροφής, μόνο με 3 χλγρ βορίου εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου και την απομετάλλωση των οστών στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αρθρίτιδα και βόριο
Όπου η πρόσληψη βορίου είναι χαμηλή υπάρχουν αυξημένα ποσοστά αρθρίτιδας. Ο άνθρωπος και τα ζώα αντιδρούν καλά σε συμπληρωματικές προσλήψεις 6-9 χλγρ βορίου καθημερινά και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε μερικές εβδομάδες εξαφανίζονται στο 80-90% των περιπτώσεων. Αυτή η θεραπευτική δόση των 6-9 χλγρ πρέπει να ελαττωθεί στα 3 χλγρ, από τη στιγμή που θα εξαφανισθούν τα συμπτώματα. Βασικά αν συμπληρωθούν 3 μγρ βόρακα στα 2 μγρ βόρακα της διατροφής τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εξαφανίζονται. Τα οστά με αρθρίτιδα περιέχουν το μισό βόριο από τα υγιή οστά.

Μνήμη και βόριο
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ορισμένες μελέτες συνδέουν τα συμπληρώματα βορίου με ενισχυμένο συντονισμό, συγκέντρωση και βελτίωση τόσο της βραχυπρόθεσμης, όσο και της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Σε καταστάσεις άγχους και στρες υπάρχει ανάγκη για αυξημένο βόριο.
Το βόριο έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, της υψηλής χοληστερόλης, της λευχαιμίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και για την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Η διατροφή του ανθρώπου αποφέρει 2 χλγρ τη μέρα, ποσό που αφομοιώνεται ικανοποιητικά και απεκκρίνεται με τα ούρα.

Οι τροφές που περιέχουν βόριο
Όλες οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε βόριο, ενώ υπάρχει μικρή ποσότητά του στα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Σημαντική ποσότητα σε βόριο περιέχεται στα μήλα, τα καρότα, τα σταφύλια, τα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αχλάδια, τα δημητριακά, στις σταφίδες, τα όσπρια, τα καρύδια και το αβοκάντο. Ποτά, όπως, το κρασί, ο μηλίτης και η μπύρα περιέχουν σημαντικά ποσά από το μέταλλο αυτό.
Μην παίρνετε περισσότερα από 3 χιλιοστόγραμμα καθημερινά βορίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Τοξικά συμπτώματα εμφανίζονται με προσλήψεις πάνω από 100 χλγρ περίπου.
Η μοιραία δοσολογία στους ενήλικες είναι 15-20 γρ και στα βρέφη 3-6 γρ. Επανειλημμένες προσλήψεις του σε μικρά ποσά μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστικά φαινόμενα συσσώρευσης.
Η τοξικότητα του βορίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, δερματικά εξανθήματα, ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλόπονο και πονοκέφαλο. Έχουν επίσης αναφερθεί, σπάνιες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, ευερεθιστότητα, αδυναμία, λήθαργος, κατάθλιψη, πυρετός, υπερθερμία, τρόμος και παροξυσμός.
Στα παιδιά, η τοξικότητα μπορεί να εφαρμοσθεί και κατά την εφαρμογή πούδρας που περιέχει βόριο σε σκασμένες περιοχές της επιδερμίδας. Γι΄αυτό το λόγο, τέτοιες πούδρες επικονίασης δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 5% βορικού οξέος ή βόρακα.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: medlabnews.gr iatrikanea

Στην ίδια κατηγορία...