Ιστορία λαϊκών εκφράσεων

Πως προέκυψε η λαϊκή έκφραση καλό κουμάσι είσαι
Γύρω στα 1895, η Αγγλία είχε κατορθώσει να φτιάξει τα καλύτερα υφάσματα που υπήρχαν ως τότε και όλες οι αγορές του κόσμου είχαν πλημμυρίσει απ’ αυτά.

Δυο ανατολίτες έμποροι – που είχαν το μαγαζί τους στο Γαλατά της Πόλης – σκέφτηκαν τότε, να πλουτίσουν με δικό τους τρόπο. Ο ένας από τους δυο συνεταίρους ταξίδεψε στην Αγγλία και αγόρασε μια μεγάλη ποσότητα από ρετάλια που τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ρετάλια αυτά, είχαν βέβαια τη σφραγίδα μιας φημισμένης βιομηχανίας, αλλά ήταν από το χειρότερο είδος που υπήρχε στις αποθήκες.Φυσικά, οι έμποροί μας τα παρουσίασαν για πράγματα πρώτης τάξης και οι αφελείς έτρεχαν να τ’ αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας.

Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη, ήταν αργά. Οι δύο συνεταίροι είχαν εξαφανιστεί. Από το περιστατικό, όμως αυτό έμεινε και η φράση: «είσαι καλό κουμάσι», και τη λέμε όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον. Γιατί κουμάσι στα τούρκικα σημαίνει κομμάτι υφάσματος. Δηλαδή ρετάλι.
Επίσης το κοτέτσι σε πολλά μέρη το λένε κουμάσι. Ο Ησύχιος αναφέρει ότι σημαίνει ορνιθώνας – κοτέτσι.

Πως προέκυψε η λαϊκή έκφραση τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει
Κάποτε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αννινος και ο Εμμανουήλ Ροϊδης άκουσαν τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκο Πολίτη να λέει πως σκέφτεται να μαζέψει λαογραφικό υλικό και κυρίως ελληνικές παροιμίες προκειμένου νατις εκδώσει σε δύο τόμους.

Εξηγούσε μάλιστα πως γι αυτόν τον σκοπό θαγύριζε όλη την Ελλάδα, θα έβαζε φίλους του φιλόλογους να τον βοηθήσουνκαι θα περίμενε μέχρι να συγκεντρώσει τόσες ώστε να εκδώσει την ιδέατου.

Τότε ο Άννινος του είπε αυτά τα λόγια που από τότε έμειναν για ναγίνουν παροιμιώδη: “Τόμου είναι έτσι, τρέχα γύρευε Νικολό μου και ύστερνα καρτέρει”.

About Author

Καλώς ήρθατε στη ιστοσελίδα μας!!Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ!!

Leave A Reply