Μελιτζάνες φούρνου με τυρί

Παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό ,καλοκαιρινό φαγητό …μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο !!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε…

Ενάμιση έως 2 κιλά μελιτζάνες μακρουλές
Δυο έως τρία ξερά κρεμμύδια μεγαλούτσικα
Ένα ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Δυο κουτιά ντοματάκι των 500 γρμ. ή φρέσκες ντομάτες
Λίγο πουμαρό
Δυο σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό τυρί φέτα
200 περίπου γραμ. κεφαλογραβιέρα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής …

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και αφού αφαιρέσουμε την εξωτερική φλούδα τους, βάζουμε τις μελιτζάνες για 2-3 ώρες σε νερό που έχουμε ρίξει μέσα αλάτι . κατόπιν αφού τις στραγγίξουμε , βάζουμε 2 έως 3 πόντους ελαιόλαδο σε μια χύτρα και αφού κάψει το ελαιόλαδο ρίχνουμε μέσα όσα κομμάτια από τις μελιτζάνες χωράει η χύτρα . χαμηλώνουμε τη φωτιά, και τις αφήνουμε να βράσουν γύρω στο τέταρτο . και αφού μαραθούν , ξανά ανάβουμε τη φωτιά να ροδανίσουν. (η ίδια διαδικασία γίνετε και με τις υπόλοιπες μελιτζάνες ).

Αφού λοιπόν ροδανίσουν οι μελιτζάνες , τις βάζουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίξει το ελαιόλαδο. . όταν τελεύσουμε αυτή τη διαδικασία με τις μελιτζάνες , ρίχνουμε σε μια χύτρα ¾ φιλτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα .Βάζουμε τη χύτρα στη φωτιά και αφού μαραθούν τα κρεμμύδια , προσθέτουμε τα ντοματάκια , το πουμαρο ,τον μαϊντανό ψιλοκομμένο , το σκόρδο ψιλοκομμένο , λίγο πιπέρι, αλάτι , ένα ποτήρι νερού νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να ΄΄δέσει΄΄ . όταν η σάλτσα κρυώσει περνούμε τη φέτα , τη βάζουμε σε μια πιατέλα τη λιώνουμε με το πιρούνι και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Ανακατεύουμε τα τυριά και κατόπιν περνούμε ένα ταψί που να χωράει τη ποσότητα του φαγητού που έχουμε ετοιμάσει, στρώνουμε στη βάση του ταψιού μια στρώση μελιτζάνες , μια στρώση τυρί, με σάλτσα.

Αυτό γίνεται έως ότου τελειώσουν οι μελιτζάνες. . Στο τέλος γαρνίρουμε το φαγητό με τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Καλή επιτυχία…!! by Σταυρούλα Πολίτη