Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ «ΣΩΤΗΡΑΣ» TOY ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1946-1949)

Παρασκευάς-Μάριος Τουρτούνης και Πέτρος Σκοπελίτης (2018)

Συγγραφή άρθρου: Παρασκευάς-Μάριος Τουρτούνης

Ο αείμνηστος κ. Πέτρος Σκοπελίτης (1923-2020) από το Μαρκόπουλο Μεσογαίας, μετά τις εξετάσεις του Δημοτικού σχολείου στις 15/6/1936, γράφτηκε σε ηλικία 13 ετών στην φιλαρμονική του τόπου του, η οποία μόλις είχε ιδρυθεί, με σχετικό διάταγμα του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος, ως φιλόμουσος που ήταν, είχε διατάξει την ίδρυση φιλαρμονικών σε όσες περιοχές της Ελλάδας ήταν εφικτό.

Εκεί λοιπόν, ο κ. Πέτρος Σκοπελίτης έμαθε κλαρίνο με δάσκαλο τον Ιωάννη Χασιώτη, τότε αρχιμουσικό της φιλαρμονικής. Εκεί, ο κ. Σκοπελίτης συμμετείχε μέχρι το 1940, όταν, με το ξέσπασμα του πολέμου, η φιλαρμονική του Μαρκοπούλου ανέστειλε την λειτουργία της.

Όμως, οι μουσικές γνώσεις που είχε αποκτήσει ο κ. Πέτρος Σκοπελίτης του χρησίμευσαν στην στρατιωτική του θητεία την περίοδο 1948-1952. Τον Ιούλιο του 1948, όταν πήγε να υπηρετήσει στον στρατό, δήλωσε να πάει στο Πυροβολικό και δήλωσε ότι ήξερε μουσική. Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη, μεταφέρθηκε με τρένο στην Αθήνα, από εκεί στην Θεσσαλονίκη-Βέροια, κι από εκεί στην Κοζάνη. Από εκεί, μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στην Καστοριά, όπου κατανεμήθηκε σε τάγμα του Πυροβολικού. Ο υπολοχαγός του τάγματος, βλέποντας ότι ο κ. Πέτρος είχε δηλώσει ότι είχε γνώσεις μουσικής, του έδειξε ένα πεντάγραμμο και τον ρώτησε τί ήταν αυτό. Ο κ. Πέτρος του απάντησε ότι αυτό ήταν το πεντάγραμμο της μουσικής. Τότε, όταν ο υπολοχαγός κατάλαβε ότι ο κ. Πέτρος πράγματι ήξερε μουσική, του σχεδίασε το κλειδί του Σολ και ρώτησε τον κ. Πέτρο τι ήταν αυτό το σύμβολο. Όταν ο κ. Πέτρος απάντησε ότι αυτό ήταν το κλειδί του Σολ, τότε ο υπολοχαγός του είπε να γράψει στο πεντάγραμμο την μελωδία του Εθνικού Ύμνου. Ο κ. Πέτρος, έχοντας μάθει στην φιλαρμονική του τόπου καταγωγής του ως πρώτο κομμάτι τον Εθνικό Ύμνο, έγραψε στον υπολοχαγό τις νότες του Εθνικού Ύμνου. Τότε, διαβάζοντας την λίστα κατανομής στρατευσίμων, ο υπολοχαγός κατένειμε τον κ. Πέτρο Σκοπελίτη στην στρατιωτική μπάντα ενός άλλου τάγματος που έδρευε στο Άργος Ορεστικό, ένα χωριό περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά.

Μόλις πήγε εκεί, ο κ. Πέτρος βρήκε στην μπάντα 17 άλλους μουσικούς. Αρχιμουσικός εκεί ήταν ο υπολοχαγός Μίγκος. Ο υπολοχαγός είπε του κ. Πέτρου να παίξει κλαρίνο, όμως ο κ. Πέτρος δεν θυμόταν και τόσο καλά να παίζει, λόγω του γεγονότος ότι είχε να παίξει κλαρίνο επτά χρόνια (από τότε που είχε κλείσει η φιλαρμονική του Μαρκοπούλου λόγω του πολέμου). Τότε, ο υπολοχαγός, όταν οι άλλοι 17 μουσικοί εξήλθαν από την αίθουσα της πρόβας, είπε στον κ. Πέτρο, ο οποίος ήθελε να βγει κι αυτός έξω, να κάτσει εκεί να διαβάσει τα κομμάτια. Ο υπολοχαγός ρώτησε τον κ. Πέτρο ποιόν είχε δάσκαλο κλαρίνου στην φιλαρμονική του Μαρκοπούλου. Ο κ. Πέτρος του απάντησε ότι είχε τον Ιωάννη Χασιώτη. Έπειτα, ο υπολοχαγός του είπε: «Πώς ο Χασιώτης σου έδωσε να παίξεις αυτό το όργανο, αφού έχεις κάτι δάχτυλα σαν λουκάνικα;», εννοώντας ότι κανονικά θα έπρεπε να του είχε δώσει να μάθει κορνέττα. Έπειτα, έβαλε τον κ. Πέτρο να παίξει τον Εθνικό Ύμνο με το κλαρίνο. Ο κ. Πέτρος έπαιξε άριστα τον Εθνικό Ύμνο, αφού τον είχε μάθει απ’ την φιλαρμονική στο Μαρκόπουλο πιο μικρός. Όταν όμως του δόθηκε ένα βρετανικό εμβατήριο, με πολλά όγδοα, δέκατα έκτα και τριακοστά δεύτερα, ο κ. Πέτρος έπαιζε μόνο τα τέταρτα με άνεση, ενώ στις μικρότερες αξίες δυσκολευόταν. Έτσι, ο κ. Πέτρος παρέμεινε τελικά στην στρατιωτική μπάντα εκεί, καθώς υπήρχε έλλειψη από κλαρίνα. Ο κ. Πέτρος Σκοπελίτης έπαιζε πάντοτε 2ο κλαρίνο, το οποίο όμως πολλές φορές ήταν πιο απαιτητικό από το 1ο.

Έπειτα από λίγο καιρό, ο Μίγκος πήρε μετάθεση και αρχιμουσικός της εν λόγω στρατιωτικής μπάντας ανέλαβε ο Δεληκούκος, ο οποίος ήταν υπολοχαγός του Ιππικού. Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες του 1948-1949, ο κ. Πέτρος στάλθηκε στον Γράμμο για να παίξει κλαρίνο σε μια εκδήλωση για την ψυχαγωγία των στρατιωτών που βρίσκονταν εκεί, προκειμένου να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τις τελευταίες ένοπλες αντάρτικες ομάδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, οι αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα κοντινό βουνό, χτύπησαν με όλμο τον χώρο της εκδήλωσης. Για καλή του τύχη, ο κ. Πέτρος βρισκόταν εκείνη την στιγμή σε σημείο σχετικά απομακρυσμένο από το σημείο που έπληξε η βολή του αντάρτικου όλμου.

Επίσης, οι μουσικές γνώσεις έσωσαν τον κ. Πέτρο Σκοπελίτη και για άλλον λόγο, καθώς εκείνος δεν συμμετείχε σε τακτική βάση στις πολεμικές επιχειρήσεις

  • Στη φωτογραφία… Παρασκευάς-Μάριος Τουρτούνης και Πέτρος Σκοπελίτης (2018)

Στην ίδια κατηγορία...