Πάτρικ Λι Φέρμορ : “ Ο συγγραφέας που αγάπησε τη Μάνη’’

Ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ, που ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη και έγινε γνωστός για τα ιδιαίτερα βιβλία του, στα οποία περιέγραφε τα ταξίδια του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών
Ξεκίνησε τα ταξίδια του με ένα sleeping bag το 1933, σε ηλικία 18 ετών, και το 1935 έφτασε με τα πόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μετά επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το βρετανικό Υπουργείο Πολέμου τον έστειλε στο αλβανικό μέτωπο, ενώ μετά την πτώση του μετώπου εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, όπου συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνεχίζοντας παράλληλα τα ταξίδια του ανά την Ευρώπη. Τελικά, το 1968 εγκαταστάθηκε μαζί με την σύζυγό του στην Καρδαμύλη της Μάνης, όπου και έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, , σ’ ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ.

Ο Φέρμορ έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος ταξιδιωτικός συγγραφέας του τελευταίου αιώνα και τα πιο γνωστά του έργα είναι τα βιβλία «Η εποχή της δωρεάς» και «Ανάμεσα στα δάση και στα νερά» (εκδ. Μεταίχμιο). Επίσης, κυκλοφορησε και το βιβλίο του «Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα», από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σύμφωνα με τη βιογράφο του Άρτεμις Κούπερ, ο Φέρμορ δούλευε τα τελευταία χρόνια σε ένα τρίτο βιβλίο όπου θα περιγράφονται οι εμπειρίες του από τα ταξίδια του, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν εκδόθηκε μετά θάνατον.

Στην ίδια κατηγορία...