Τα μαθήματα ζωής που μου έδωσε η Αγκάθα Κρίστι

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Αγκάθα Κρίστι. Αναμφίβολα, η σπουδαιότερη συγγραφέας έργων αστυνομικής λογοτεχνίας. Ήρωες που έλυσαν φοβερά και τρομερά μυστήρια, εγκλήματα που παρέμειναν θαμμένα αλλά στο τέλος έλαμψαν στο φως, δηλητήρια, πάθη και ίντριγκες.
Η Αγκάθα Κρίστι είναι εκείνη που με έχει συντροφεύσει μερόνυχτα, υπενθυμίζοντάς μου πως η αλήθεια δεν είναι πάντοτε αυτό που φαίνεται. Πως τελικά πρέπει να φοβάσαι περισσότερο για αυτά που δε βλέπεις, παρά για εκείνα που μπορείς να διακρίνεις με μεγάλη ευκολία.

Είναι εκείνη που μου έδειξε πως τα ψέματα, όπως αναφέρει και το γνωστό άσμα, κρύβονται στα πιο αθώα βλέμματα. Πάντοτε εκείνοι που θεωρούμε επικίνδυνοι και κακοί στο τέλος αποδεικνύεται πως δεν ήταν και πάντοτε εκείνοι που φαντάζουν αθώοι, είναι τελικά, οι μεγαλύτεροι θύτες.

Ήξερε, η σπουδαία συγγραφέας, να εμβαθύνει στα πάθη και τις πληγές των ανθρώπων που μπορεί εντέλει, να τους οδηγήσουν ακόμα και στη διάπραξη ενός εγκλήματος. Είναι, πραγματικά, σπουδαία η κατάδυση που επιχειρεί να πράξει στην ανθρώπινη ψυχή η οποία είναι τόσο μαγευτική αλλά συνάμα και τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη. Και, σίγουρα, μπορεί να συνεπάρει και να χαρίσει στιγμές τρόμου, σασπένς, αγωνίας αλλά και χαράς στην ανακάλυψη της αλήθειας, ακόμα και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ – Δημοσιογράφος και αθλήτρια

Στην ίδια κατηγορία...