Λαογραφικά του Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, όπως τον έλεγαν οι προγονοί μας , κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο είναι ο δεύτερος μήνας του έτους και ο τελευταίος του χειμώνα.
Έχει 28 ημέρες, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29. Το δίσεκτο έτος θεωρείται από το λαό μας κακότυχο, γι’ αυτό και δεν γίνονται γάμοι. Επίσης σε κάποιες περιοχές δεν χτίζονται σπίτια.

Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαρτήρια γιορτή, γιατί κατά την διάρκεια του γίνονταν στη Ρώμη γιορτές θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού, καθώς ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους.

Γεωργικές εργασίες
Κατά το Φεβρουάριο μήνα στις βόρειες περιοχές της χώρα μας , φύτευαν πατάτες και προετοίμαζαν τα χωράφια για την ανοιξιάτικη σπορά .
Επίσης το Φεβρουάριο μήνα κλαδεύουν αμπέλια και δέντρα, καθαρίζουν τα μαντριά και ρίχνουν την κοπριά στις ρίζα των δέντρων στα ελαιόδεντρα κ.τ.λ. και ένα μέρος της την κρατούν για τις ανοιξιάτικες καλλιεργείς λαχανικών .
Προετοιμάζουν με σβάρνισμα τα χωράφια για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και όχι μόνο….

Δύο  σπουδαιότερα έθιμα του Φεβρουαρίου που τηρούνται μέχρι τις μέρες μας είναι το ψυχοσάββατο, που μνημονεύουν τις ψυχές και οι Απόκριες με χαρακτηριστικό στοιχείο τα τοπικά δρόμενα και τις μεταμφιέσεις.

Γνωμικά και παροιμίες
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει
Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει
Παπαντή καλοβρεγμένη και η κοφίνα γεμισμένη
Γενάρης με τα κρούσταλλα, Φλεβάρης με τα χιόνια
Κάλλιο Μάρτης με παλούκια παρά Φλεβάρης με μπουμπούκια
Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό
Τον Γενάρη κλάδευε και τον Φλεβάρη απόσκαφτε
Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει πάλι Καλοκαίρι θα μυρίσει. Μα αν τύχει και θυμώσει μες τα χιόνια θα μας χώσει

Στην ίδια κατηγορία...