Πώς καθιερώθηκε να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου στην Ελλάδα

Ο μπακαλιάρος με  σκορδαλιά έχουν συνδυαστεί με την 25η Μαρτίου και με άλλες θεομητορικές εορτές , και όχι μόνο,  με το έθιμο να κρατάει για πολλά χρόνια.

Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό την ημέρα της  εθνικής επετείου για την επανάσταση του 1821, είναι λόγω του ότι η 25η Μαρτίου ή η μέρα του Ευαγγελισμού είναι διπλή εορτή.   H Εκκλησία τη Μεγάλη Σαρακοστή   επιτρέπει  δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Με εξαίρεση τα νησιά και τις παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά , που το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος τις εποχές που στα χωριά που δεν υπήρχαν τότε αυτοκινητόδρομοι και ρεύμα για να διατηρηθούν τα φρέσκα ψαριά , αποτέλεσε το πιο εορταστικό φαγητό και  συνοδευόταν με σκορδαλιά και χόρτα . αυτό το φαγητό  πέρασε στην παράδοση και κατά  έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή των Βαΐων , της Σωτήρος κ.α.

Η 25η Μαρτίου είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, όπως γίνετε και σε όλες τις θεομητορικές εορτές  , καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Στην ίδια κατηγορία...