Ακρωτήριο Ταίναρο, ο Κάβο Ματαπάς των ναυτικών!!

Το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου που παράλληλα είναι και νοτιότερο άκρο της ξηράς της Ευρωπαϊκής ηπείρου το ακρωτήρι Ταίναρο, γνωστό και ως Κάβο Ματαπάς, είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς, φορτισμένος με ιστορικές μνήμες, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου που χωρίζει τον Λακωνικό και τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Όπως βλέπετε τη φωτογραφία με το φάρο , αριστερά δεξιά είναι ο μεσσηνιακός κόλπος στο ιόνιο πέλαγος και αριστερά ο Λακωνικός κόλπος στο Αιγαίο πέλαγος.

Το ταξίδι μας από τη μεσσηνιακή Μάνη για το ακρωτήρι  ήταν  μακρύ μπορώ να πω  αλλά και υπέροχο, με άπειρες φυσικές ομορφιές. Στο τέρμα του αυτοκινητοδρόμου φτάσαμε στο μικρό  χωριό Κοκκινόγεια,  που  είναι σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σχεδόν  δίπλα στο κύμα. Από αυτό το σημείο ξεκινάει και η πεζοπορία στο ακρωτήρι  προς το φάρο  .

Σε αυτό το  σημείο σώζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το νεκρομαντείο του Ταινάρου και ο Ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα. Εκεί  οι αρχαίοι πρόγονοί μας τοποθετούσαν τις πύλες του Άδη, που ο  Ηρακλής κατέβασε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο. Αργότερα με το οικοδομικό υλικό του αρχαίου ιερού στην ακρογιαλιά, κοντά στον οικισμό , οικοδομήθηκε το ερειπωμένο σήμερα εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων και σε μικρή απόσταση σώζονται τμήματα αρχαίων ψηφιδωτών και λαξεύματα σε βράχους.

Επίσης λίγο πιο κάτω από το ξεκίνημα της διαδρομής  σώζεται ψηφιδωτό δάπεδο της ελληνορωμαϊκής ίσως εποχής, αποκαλούμενο “Αστρο της Αριάς”.


Το περπάτημα προς το φάρο για εμάς ήταν μια πολύ καλή εμπειρία…καθαρός αέρας ,χωρίς υγρασία , υπέροχα αρώματα από τους θάμνους και η θέα είναι μαγευτική!! Τέλος υπάρχει μια απίστευτη γαλήνη στη περιοχή και το καλό είναι ότι όποιον συναντήσεις στη διαδρομή θα σου μιλήσει. Η περιοχή στο φάρο είναι μαγευτική και αν τύχει νάστε εκεί όταν κάποιο καράβι διασχίζει τη θάλασσά είναι το κάτι άλλο.. αποθέωση!!

Ο φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς το 1882 σε ύψος 20 μ. πάνω από τη θάλασσα και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Είχε τότε εμβέλεια 16 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος ,από την επιφάνεια της θάλασσας, 41 μέτρα . Το 1982, έγινε η αυτοματοποίηση του φάρου και η μετατροπή του σε ηλιακό.
Σήμερα, ο φάρος φυλάσσεται από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μπορεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη στο κτίσμα του φάρου

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι όρμοι της ευρύτερης περιοχής στο  ακρωτήριο Ταίναρο ή του Κάβο Ματαπά αποτελούσαν  ορμητήρια Μανιατών που επιδίδονταν στην πειρατεία. Το γεγονός αυτό ώθησε ναυτικούς να συνδέσουν την περιοχή με διάφορα  γνωμικά:

Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά!

————

Από τον Κάβο Ματαπά

σαράντα μίλια μακριά

και από το κάβο Γκρόσσο ( ακρωτήριο Τηγάνι)

σαράντα κι άλλο τόσο!

  • Τέλος ο Στρατής Μυριβήλης, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους   μας , περιγράφει τις εντυπώσεις του από το ακρωτήριο Ταίναρο σε ένα μικρό απόσπασμα στο βιβλίο του για τη ΜΑΝΗ…
  • «Τα καπούλια του λιονταριού»: Τόσο άγριο, τόσο σκληρό θέαμα, σπάνια μπορεί να το δώσει η φύση. Δεν είναι ακρογιαλιά αυτό εδώ. Είναι ένα κάστρο μονόπετρο που σηκώνεται πάνω σου, πάνω από τα νερά, ίσια προς τον ουρανό και βυθίζεται και πάλι κάθετα μέσα στη θάλασσα, άλλα εκατό και εκατόν πενήντα μέτρα, τα ύφαλά του…»

 

Αν σας αρέσει το περπάτημα και  αγαπάτε   τις εξερευνήσεις βάλτε αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια , ελαφρύ σε βάρος  μπουφάν , καπέλο αν είναι καλοκαίρι , πάρτε νερό ,λίγα φρούτα, κρουαν ,φωτογραφική μηχανή , μπαστούνι περιπάτου όσοι χρησιμοποιήτε  και ξεκινήστε  απο το   χωριό Κοκκινόγεια για το Κάβο Ματαπά!!

προσοχή!! η διαδρομή είναι δύσκολη για μικρά παιδιά

Συγγραφή άρθρου Σταυρούλα Πολίτη

Στην ίδια κατηγορία...