Οι πατάτες είναι δημοφιλές λαχανικό που μπορούμε τις μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους ως κύριο πιάτο ή να τις χρησιμοποιούμε ανάμικτες με άλλα λαχανικά , όπως τα φασολάκια κ.α.
Η μεγάλη διατροφική αγάπη των παιδιών αλλά και διατροφικός πειρασμός για τους μεγάλους είναι οι τηγανίτες πατάτες.
Λίγα λογία από την ιστορία για την καλλιέργεια της πατάτας
Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε στη Νότια Αμερική χιλιάδες χρόνια πριν . Η πρώτη χώρα στην της Ευρώπη που εισήγαγε την πατάτα από τη Νότια Αμερική ήταν η Ισπανία το 1565 και μετά ακολούθησαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες .
Στην Ελλάδα η πατάτα ήταν γνωστή στα Ιόνια νησιά πριν από την Επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα η πατάτα εισήχθη ως καλλιέργεια από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1833 και καλλιεργήθηκε πειραματικά σε περιορισμένη κλίμακα στην Πελοπόννησο. Η συστηματική της καλλιέργεια άρχισε να πραγματοποιείται μετά από 50 χρόνια, γύρω στα 1880, αφού για να αναγνωριστεί η σημασία της και η αξία στη διατροφή , χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο διάστημα .
H πατάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.
Μέση ανάλυση θρεπτικής αξίας της πατάτας
Ξηρό βάρος% 22.48
Ίνες % 1.08
Άμυλο % 74.24
Αναγωγικά σάκχαρα % 0.55
Ολικά σάκχαρα % 1.28
Ολικό άζωτο % 1.16
Πρωτεϊνικό άζωτο % 4.09
Ασκορβικό οξύ mg/100g 92.08
Θειαμίνη mg/100g 0.73
Νιασίνη mg/100g 10.08
Ριβοφλαβίνη mg/100g 0.118
Τέφρα % 4.20
Ασβέστιο % 0.019
Μαγνήσιο % 0.084
Κάλιο % 1.47
Νάτριο % 0.022
Σίδηρος ppm 15.7
Χαλκός ppm 1.30
Κιτρικό οξύ % 0.7
Λίπη % 0.5
Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο καλλιέργειας αλλά και από τις συνθήκες συντήρησής της έως ότου καταναλωθεί