Η διατροφική αξία της πατάτας

0

Οι πατάτες είναι δημοφιλές λαχανικό που μπορούμε τις μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους ως κύριο πιάτο ή να τις χρησιμοποιούμε ανάμικτες με άλλα λαχανικά , όπως τα φασολάκια κ.α.

Η μεγάλη διατροφική αγάπη των παιδιών αλλά και διατροφικός πειρασμός για τους μεγάλους είναι οι τηγανίτες πατάτες.

Λίγα λογία από την ιστορία για την καλλιέργεια της πατάτας

Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε στη Νότια Αμερική χιλιάδες χρόνια πριν . Η πρώτη χώρα στην της Ευρώπη που εισήγαγε την πατάτα από τη Νότια Αμερική ήταν η Ισπανία το 1565 και μετά ακολούθησαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες .

Στην Ελλάδα η πατάτα ήταν γνωστή στα Ιόνια νησιά πριν από την Επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα η πατάτα εισήχθη ως καλλιέργεια από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1833 και καλλιεργήθηκε πειραματικά σε περιορισμένη κλίμακα στην Πελοπόννησο. Η συστηματική της καλλιέργεια άρχισε να πραγματοποιείται μετά από 50 χρόνια, γύρω στα 1880, αφού για να αναγνωριστεί η σημασία της και η αξία στη διατροφή , χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο διάστημα .

H πατάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.
Μέση ανάλυση θρεπτικής αξίας της πατάτας
Ξηρό βάρος% 22.48
Ίνες % 1.08
Άμυλο % 74.24
Αναγωγικά σάκχαρα % 0.55
Ολικά σάκχαρα % 1.28
Ολικό άζωτο % 1.16
Πρωτεϊνικό άζωτο % 4.09
Ασκορβικό οξύ mg/100g 92.08
Θειαμίνη mg/100g 0.73
Νιασίνη mg/100g 10.08
Ριβοφλαβίνη mg/100g 0.118
Τέφρα % 4.20
Ασβέστιο % 0.019
Μαγνήσιο % 0.084
Κάλιο % 1.47
Νάτριο % 0.022
Σίδηρος ppm 15.7
Χαλκός ppm 1.30
Κιτρικό οξύ % 0.7
Λίπη % 0.5
Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο καλλιέργειας αλλά και από τις συνθήκες συντήρησής της έως ότου καταναλωθεί

44

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο