Ο κόλλιαντρος και η χρήση του στη μαγειρική

Ο κόλλιαντρος είναι μονοετές αρωματικό φυτό, οικογένειας των Απιίδων.  Οι σπόροι του μοιάζουν με το πιπέρι σε καφέ ανοιχτό χρώμα. και όταν είναι φρέσκος, κινέζικος ή αραβικός μαϊντανός.

Στη γεύση και στο άρωμα μοιάζει με το κίτρο και ως βότανο ο κόλλιαντρος ανοίγει την όρεξη καθώς επίσης είναι χωνευτικός.

Επίσης ο κόλλιαντρος καταναλώνεται κυρίως ωμός χαρίζοντας ένα  έντονο άρωμα σε όλα τα φαγητά που θα προστεθεί. Για να διατηρήσει το άρωμά του, καλό είναι να φυλάσσεται σε αεροστεγές κουτί σε δροσερό χώρο, μακριά από το φως του ηλίου.

Στη μαγειρική καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα,  γιατί μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να καλύψει γευστικά όλο το φαγητό.

Ταιριάζει υπέροχα και γενικά παίζει βασικό ρόλο στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, ενώ δίνει τη χαρακτηριστική γεύση του σε σούπες και σαλάτες. . Η ρίζα του  χρησιμοποιείται τριμμένη και ταιριάζει πολύ με κρεμμύδι, πατάτες κ.α, ενώ αποτελεί και συστατικό του κάρυ.

Στην αγορά μπορούμε να ζητήσουμε ή θα   βρούμε  τους σπόρους του ο κόλλιαντρου που για να τους χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τους κοπανήσουμε.

Στην ίδια κατηγορία...