Οδός Συβρισσαρίου ή Σιβρισαρίου;

Μερικές φορές μια απλή αναζήτηση βάσει της ονομασίας ενός δρόμου μπορεί να μας φέρει μπροστά σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάποια ιστορική μορφή, για κάποιο ιστορικό γεγονός ή για μια ιστορική περιοχή.
Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναζήτηση της οδού Συβρισσαρίου (όπως ήταν γραμμένη η οδός) στην Νέα Ερυθραία μέσα από το Google maps, δεν εμφάνιζε κανένα αποτέλεσμα, ενώ εμφάνιζε οδούς με την ίδια ονομασία και γραφή σε άλλες περιοχές (Καισαριανή και Βύρωνα). Στη Νέα Ερυθραία εντοπίστηκε τελικά η οδός με την εξής γραφή: “Σιβρισαρίου” . Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος άραγε;

Η γενική αναζήτηση στο Google, γράφοντας “Συβρισσαρίου”, έβγαζε μόνο τους δρόμους στις παραπάνω περιοχές που αναφέρθηκαν και τίποτα άλλο σχετικό με αυτή την ονομασία. Η αναζήτηση όμως με τον δεύτερο τρόπο γραφής (Σιβρισαρίου) μας φέρνει μπροστά στο μικρασιατικό χωριό Σιβρισάρι! Η περιοχή αποτελούσε επαρχία της Σμύρνης μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή και πλέον ονομάζεται Seferihisar. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρεται ότι ήταν από την Κρήτη κοντά στο 2000 π. Χ.! Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή μπορείτε να διαβάσετε εδώ καθώς και την ανάρτηση της Κας Φωτεινής Πιπιλή όταν επισκέφτηκε τον τόπο καταγωγής της, το Σιβρισάρι, εδώ.
Σε όλες τις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω ασχέτως πως αναγράφεται η οδός σε GPS, άλλους χάρτες κτλ., οι ταμπέλες που μπόρεσα να διακρίνω από το street view αναγράφουν την οδό και με τις δύο γραφές αλλά και μια τρίτη! (Σιβρισσαρίου με δύο σ για κάποιο λόγο…).
Συβρισσαρίου Σιβρισαρίου
Σιβρισαρίου ή Συβρισσαρίου
Σιβρισαρίου Συβρισσαρίου
Εικόνες από το street view.
Επίσης, βρήκαμε σε εφημερίδα του 1960 την αναγγελία ίδρυσης της Αδελφότητας Σιβρισαρίου “Οι Ταξιάρχες”, η οποία είναι μέχρι σήμερα ενεργή και μας δείχνει επίσης τη σωστή ορθογραφία της περιοχής!
Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμυρνης
Πώς και από πότε έχει επικρατήσει η λάθος γραφή δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε…Φαίνεται πάντως, πως η Νέα Ερυθραία που αναπτύχθηκε από μικρασιάτες κατάφερε να διατηρήσει τη σωστή γραφή, ίσως λόγω ιστορικότητας και ταυτόχρονα κατάφερε να διατηρήσει ζωντανό στη μνήμη το Σιβρισάρι.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας είχε αποσταλεί από το Blog μας, σχόλιο στην Google για διόρθωση της ορθογραφίας στην αντίστοιχη οδό της Καισαριανής, η οποία αναγράφεται πλέον με τη σωστή ορθογραφία προς αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης! Αναμένουμε και τη διόρθωση στις περιοχές του Βύρωνα και των Χανίων…
 
[Ανανέωση 26/10/2021: Σε όλες τις περιοχές που βρίσκαμε λάθος γραμμένη την οδό Σιβρισαρίου, πλέον αναγράφεται σωστά!] 
Πηγή άρθρου και φωτογραφιών: dedications1.blogspot.com

Στην ίδια κατηγορία...