Σπιτική αρωματική μαρμελάδα με ξυνόμηλα

Θα την ετοιμάσετε το μέσα σε 30 με 45 ‘ και βρείτε μήλα με άρωμα πρασινοκίτρινου μήλου ( παλιά ποικιλία μηλιάς ) , φτιάξετε αρκετά μεγάλη ποσότητα, καθώς γίνεται ανάρπαστη. Η γεύση της θα σας θυμίζει το παλιό καλό καιρό…

Τα υλικά που θα χρειαστούμε( αναλογία υλικών )

Δυο κιλά μήλα
Ένα κιλό και λίγο ακόμα ζάχαρη
Ενάμισι ποτήρι νερού νερό
Το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
Δυο ξύλα κανέλας ή αν δεν υπάρχουν στο σπίτι ξυλάκια βάζετε κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς , σε αυτή η συνταγή μου χρησιμοποίησα τα υλικά της κλασικής συνταγής αλλά με διαφορετικό και πιο απλούστερο τρόπο , όπως θα διαβάσετε πιο κάτω , εκτέλεσης…

Καθαρίζουμε το πρωί όλα τα μήλα , κόβοντας τα κομμάτια αφαιρούμε και τα κουκούτσια . Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη , σκεπάζοντας τα με ένα τούλι και τα αφήνουμε έως το απόγευμα για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα , χωρίς να μαυρίσουν . Για να πάρουν χρώμα όλα τα κομμάτια των μήλων κατά το διάστημα της ημέρας τα ανακατεύομαι με μια ξύλινη σπάτουλα .
Το απογευματάκι πλένουμε τα καθαρισμένα μήλα και τα στραγγίζουμε στο μεγάλο τρυπητό.

Περνούμε τώρα το μούλτι και πολτοποιούμε λίγα – λίγα τα κομμάτια των μήλων . Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μένουμε μεγάλα κομμάτια αλλά και να μην τα πολτοποιήσουμε εντελώς σαν κρέμα… Αν μας μένει κάποιο μεγάλο κομμάτι το βγάζουμε στη άκρη και στο τέλος το ξαναβάζουμε στο μούλτι .
Τα τοποθετούμε λίγα-λίγα τα μήλα , καθώς τα κόβομαι στη χύτρα που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα . Όταν τελειώσουμε με όλα τα μήλα ρίχνουμε στη χύτρα τη ζάχαρη και το νερό.

Βράζουμε τη μαρμελάδα μας έως ότου ‘‘ δέσει’’ ανακατεύοντας τη , ειδικά στη αρχή με μια ξύλινη σπάτουλα . Προς τη μέση του βρασίματος προσθέτουμε τη κανέλα και προς το τέλος το χυμό του λεμονιού .
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα .
Συντηρείτε και εκτός ψυγείου , άλλα εμείς τη βάλαμε στη συντήρηση του ψυγείου και έγινε ανάρπαστη!!

Tips
Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν θα πρέπει να είναι εντελώς άγουρα και πολύ σκληρά.
Εάν θέλετε πιο γλυκιά τη μαρμελάδα σας , αν και δεν σας το προτείνω, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη και να την ξαναβράσετε .
Συντηρείτε και εκτός ψυγείου , άλλα εμείς τη βάλαμε στη συντήρηση του ψυγείου και έγινε ανάρπαστη!!

Καλή επιτυχία…!!

Στην ίδια κατηγορία...