Τα πρώτα του χρόνια
Γεννήθηκε την 21η Ιουνίου του 1950 στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εκεί (έως τα 7 του) και μερικές εμπειρίες του απ΄ αυτά τις έκανε τραγούδια, όπως τη Σφεντόνα
Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα επειδή του άρεσε η μουσική συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το πρώτο του συγκρότημα το ονόμασε CROSSWORDS όπου τραγουδούσαν σε Ιταλικό στίχο σε διάφορα clubs.
Πρώτη δισκογραφία
Η επιστροφή στην Ελλάδα με την πτώση της δικτατορίας, ανοίγει και τον δρόμο για την καθιέρωση του Βασίλη σαν τραγουδιστή καθώς οι πόρτες γνωστής δισκογραφικής εταιρίας ανοίγουν διάπλατα, με την βοήθεια και του Μίκη Θεοδωράκη.
Το 1974 κάνει την πρώτη του συμμετοχή στο δίσκο Προδομένος Λαός του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα όπου και ερμηνεύει 4 τραγούδια. Τον ίδιο κιόλάς χρόνο, ακολουθεί η συμμετοχή του στο δίσκο Τραγούδια του δρόμουτου Μάνου Λοΐζου με τα τραγούδια Τρίτος Παγκόσμιος και Στρατιώτης. Το 1975 συμμετέχει στο δίσκο Εχθρός Λαός του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη καθώς και στο δίσκο Αγροτικά του Θωμά Μπακαλάκου με την συμμετοχή επίσης του Νίκου Ξυλούρη. Το 1976 Βασίλης συνεργάζεται για μια ακόμα φορά με το Μίκη Θεοδωράκη στο δίσκο Της Εξορίας. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται σε μαγαζιά της πλάκας με το Γιώργο Νταλάρα, το Λουκιανό Κηλαηδόνη, την Τάνια Τσανακλίδου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
Το 1977 τον βρίσκει να δίνει συναυλίες με το Μίκη Θεοδωράκη στην Ευρώπη και με τον Μάνο Λοΐζο στην Αμερική
Πρώτος προσωπικός δίσκος
Το Δεκέμβριο του 1978 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Βασίλης Παπακωνσταντίνου που σαν τίτλο έχει το όνομά του. Ο δίσκος αυτός περιέχει μπαλάντες σε στίχους του Πάνου Φαλάρα και σε μουσική του Αντώνη Βαρδή. Μια ιδιαίτερα πετυχημένη δουλειά που ακόμα και σήμερα όχι μόνο ακούγεται από το κοινό του Βασίλη αλλά είναι και εξαιρετικά επίκαιρη.
Ακολουθεί το 1979 ο Σταυρός του Νότου με μελοποιημένους στίχους του Νίκου Καββαδία από το Θάνο Μικρούτσικο. Μαζί με το Βασίλη συμμετέχουν ο Γιάννης Κούτρας και η Αιμιλία Σαρρή. Στον δίσκο αυτό υπάρχουν τα δύο πασίγνωστα τραγούδια, το Μαχαίρι και ο Ένας νέγρος θερμαστής από το Τσιμπουτί που εξακολουθούν να αγαπιούνται ακόμα και σήμερα. Το 1980, ξεχωρίζουν δύο ακόμα συμμετοχές του σε ισάριθμους δίσκους. Στον πρώτο, τον δίσκο Προστάτες του Θωμά Μπακαλάκου (γνωστού ήδη από τα Αγροτικά, ο Βασίλης συμμετέχει με τρία τραγούδια, ενώ στον δεύτερο, το μουσικό έργο "Ατρείδες του Γιάννη Ζουγανέλη, ερμηνεύει τα χορικά.
Το 1982 είναι μια ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά για την καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στις αρχές του έτους, ο Μάνος Λοΐζος κυκλοφορεί το δίσκο Για μια μέρα ζωής τα τραγούδια του οποίου ερμηνεύουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Δώρα Σιτζάνη και ο Βασίλης.
Φοβάμαι
Το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, ο Βασίλης εκδίδει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Φοβάμαι ο οποίος πραγματικά ταράζει τα νερά της Ελληνικής δισκογραφίας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ο δίσκος αυτός αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του μιας και εκτός από την ερμηνεία, δικιά του ήταν και η μουσική επιμέλεια των κομματιών. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και θρυλικά είναι ο Κουρσάρος του Λάκη Παπαδόπουλου, το Φοβάμαι και η Στέλλα του Γιάννη Ζουγανέλη καθώς και το Πρέβεζα με το μελοποιημένο στίχο του Κώστα Καρυωτάκη. Παράλληλα με τις δισκογραφικές δραστηριότητες του 1982, ο Βασίλης θέλοντας να συγκεντρώσει το κοινό του σε ένα χώρο αλλιώτικο από τα συνηθισμένα, τραγουδάει στο Αχ Μαρία μαζί με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες όπως το Γιάννη Ζουγανέλη, τον Τζίμη Πανούση, την Ισιδώρα Σιδέρη, τον Σάκη Μπουλά, το Λάκη Παπαδόπουλο, τους Φατμέ, τη Σοφία Βόσσου και άλλους.
Πρώτες σόλο συναυλίες
Το 1984 ο Βασίλης πραγματοποιεί μια εφηβική του επιθυμία, ηχογραφώντας ένα δίσκο με ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ενώ λίγο πριν το τέλος του έτους, κυκλοφορεί και την νέα του, τρίτη κατά σειρά προσωπική δουλειά με τίτλο Διαίρεση η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει και 4 δικά του τραγούδια. Από το δίσκο αυτό ξεχωρίζουν τα πασίγνωστα Μαύρος Γάτος, Άσε με να κάνω λάθος Μπαλάντα για το Γιάννη Κ.και το πραγματικά υπέροχο Δεν Υπάρχω.
Η αγάπη και ο ενθουσιασμός του κόσμου, σπρώχνουν το Βασίλη να δώσει την πρώτη του σόλο συναυλία στις 6 Απριλίου 1985 μια συναυλία της οποίας τα τραγούδια αργότερα κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τίτλο Η συναυλία από το Νέο Φάληρο και γνώρισαν τεράστια επιτυχία.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, ο Βασίλης συμμετέχει σε μια ακόμα συναυλία μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλατζή, Δήμητρα Γαλάνη και Χαρούλα Αλεξίου, αφιερωμένη αυτή τη φορά στην συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου. Η συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από 70.000 θεατές Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κυκλοφόρησε αργότερα σε δίσκο χωρίς όμως να γνωρίσει την αναμενόμενη επιτυχία.
Το 1986, μια ακόμα συμμετοχή του τραγουδιστή σε δίσκο συμπληρώνει τη επιτυχημένη σειρά των συνεργασιών του με άλλος καλλιτέχνες. Ερμηνεύει μαζί με τον Παύλο Σιδηρόπουλο τα τραγούδια της κινηματογραφικής ταινίας Νόκ Άουt σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και του Παύλου Τάσιου. Τον ίδιο χρόνο ερμηνεύει λαϊκά και επαναστατικά τραγούδια αφιερωμένα στους Αρμένιους αγωνιστές στο δίσκο Αρμενία ο οποίος όμως δεν γνώρισε ποτέ την επιτυχία.
Ο Β. Παπακωνσταντίνου με πολυετή πλέον θητεία στο ελληνικό τραγούδι και στη δισκογραφία, έχει αποκτήσει τη στόφα του μεγάλου αλλά και αμφισβητία ερμηνευτή . Ταυτόχρονα ανήκει στους ελάχιστους καλλιτέχνες που συνδυάζουν την ευρεία αποδοχή, την ανθρώπινη αγωνία και την έμπρακτη συμμετοχή του στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες.
Εξωτερικός σύνδεσμος για περισσότερα…https://el.wikipedia.org/