Απίθανο και με υπέροχη γεύση φαγητό που το έφτιαχναν από παλιότερα στα μέρη μας
Τα υλικά που θα χρειαστούμε…
Μπακαλιάρο παστό στο αλάτι
Πατάτες κομμένες σε κύβους
2 έως 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας τοματοπολτό ή ,αν υπάρχει στο σπίτι, φρέσκια ντομάτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη ή χτυπάμε στο μουλτι
Ελαιόλαδο
Αλάτι , μπούκοβο ή 2-3 μικρά κομματάκια από ξερή καυτερή πιπεριά
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από τα άτομα που θα καθίσουν στο τραπέζι
Εκτέλεση συνταγής
Από το πρωί της προηγούμενης μέρας κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε σε νερό , αλλάζοντας το 2 φορές στο διάστημα της ημέρας , να ξαρμυρίσει.
Την άλλη μέρα ,την ώρα που θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας , βγάζουμε τον μπακαλιάρο από το νερό , ξεπλένουμε ,ξύνομαι προσεκτικά τα λέπια αν έχει ,και τον αφήνουμε στην άκρη .
Σοτάρουμε σε μια χύτρα τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και όταν ροδίσουν ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, τις πατάτες και τα καρότα το πιπέρι και νερό που καλό είναι να είναι ίσα-ίσα με το φαγητό.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε τη χύτρα για να σιγοβράσουν 10 έως 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Όταν οι πατάτες δούμε ότι είναι μισοψημένες, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι που πρέπει να είναι λιγότερο από ότι συνήθως ,γιατί ο μπακαλιάρος μπορεί να είναι αλμυρός και προσθέτουμε από πάνω ή κάνουμε χώρο με μια κουτάλα και χώνουμε τον μπακαλιάρο ανάμεσα στις πατάτες.
Συμπληρώνουμε , αν δούμε ότι χρειάζεται νερό , για να είναι ,όπως έγραψα πιο πάνω , ίσα-ίσα με το φαγητό και συνεχίζουμε το βράσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά .
2- 3 λεπτά πριν βράσει το φαγητό μας προσθέτουμε το μπούκοβο ή 2 -3 μικρά κομματάκια ξερής καυτερής πιπεριάς.
Όταν διαπιστώσουμε ότι το φαγητό μας είναι έτοιμο , το αποσύρουμε από τη φωτιά , το αφήνουμε 10 λεπτά ,σκεπασμένο πάντα στη χύτρα, και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία!!