Άνηθος

Μονοετές φυτό που έχει πολλά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο άνηθος είναι ένα από τα αρχαιότερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τους λαούς της Μεσογείου, αν και ιστορικά η καταγωγή του αναφέρετε από τη νότια Ρωσία.
Σήμερα πλέον καλλιεργείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας αλλά και της Αμερικής και πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου.

Οι καρποί του άνηθου που περιέχουν αιθέριο έλαιο, λιπίδια, πρωτεΐνες κ.α. έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα . Άλλες πληροφορίες για τη χρήση του άνηθου ως θεραπευτικό βότανο υπάρχουν σε αρκετές ιστοσελίδες, σχετικές ή άσχετες με τη βοτανολογία, στο ιντερνέτ

Φρέσκο άνηθο μπορείτε να προμηθευτείτε σε μικρά ματσάκια από τις λαϊκές αγορές και τους σπόρου του από καταστήματα Μπαχαρικών.

Στη μαγειρική χρησιμοποιούμε τα φύλλα του με μέτρο αλλά και σε μικρές δόσεις το σπόρο . Σήμερα πλέον είναι ένα από τα βασικά μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας, έχει έντονο ιδιαίτερο άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Μπορούμε άνετα να τον χρησιμοποιήσουμε , σε μικρές δόσεις σε διαφορά φρικασέ , στις αγκινάρες αλά πολίτα , στη πατατοσαλάτα , στη σπανακόπιτα και σε όλες τις χορτόπιτες , στο σπανακόρυζο, στον αρακά, στα ντολμαδάκια, σε ομελέτες , σε τουρσιά λαχανικών , όπως το αγγουράκι , σε σαλάτες , όπως σαλάτα λάχανου και σαλάτες που περιέχουν στα συστατικά τους γιαούρτι , στο τζατζίκι και σε ψάρια ψητά στο φούρνο .
Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ψωμιού , καθώς επίσης και ως μπαχαρικό σε βραστά κρέατα και στο ρύζι.

Στην ίδια κατηγορία...