Σπιτική πασχαλινή και παραδοσιακή μαγειρίτσα

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση κατά τη παράδοσή μας συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δείτε μια παραδοσιακή συνταγή όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου και τη φτιάχνουμε μέχρι σήμερα και εμείς!!

Το σημαντικό στη συνταγή είναι ότι όλα τα μυρωδικά που έχει η συνταγή η γιαγιά μου τα μάζευε από το περιβόλι της οικογένειας και έτσι συνηθίζουμε και εμείς!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε…

Μια ή δυο συκωταριές και εντεράκια
Ποδαράκια από αρνάκια ή κατσικάκια
3-4 μαρούλια
λίγη ρίγανη φρέσκια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο δυόσμο
2-3 καυκαλήθρες
και διάφορα άλλα μυρωδικά που βγαίνουν κατά τόπους, εκτός από πράσα .
Πολτό ντομάτας
Ανάλογο ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
2 αυγά και χυμό λεμονιού ( προαιρετικό)

Εκτέλεση συνταγής …

Κόβετε τις συκωταριές και τα ποδαράκια σε μικρά κομματάκια, βάζετε σε μια χύτρα αρκετό νερό και όταν πάρει βράση ,ρίχνετε μέσα τα συκωτάκια και τα ποδαράκια να θερμανθούν. Αφού πάρουν βράση τα αφήνετε πάνω στη φωτιά γύρω στο τέταρτο ξαφριζοντάς τα ανά διαστήματα και κατόπιν τα αδειάσετε στο τρυπητό να στραγγίξουν . αφού στραγγίξουν , τα ξεπλένετε και τα βάζετε στη χύτρα.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , αφήνετε λίγα να σοταριστούν (ώσπου να μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτεται τη ντομάτα , ανάλογο νερό, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν.

Όταν δείτε ότι έχουν βράσει κατά το ήμισυ τα συκωτάκια, προσθέτεται και τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά , και κάθε τόσο το αναδεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε και το πιπέρι.

Στο τέλος το αυγοκόβετε προσθέτοντας και ανάλογο χυμό λεμονιού .

Καλή επιτυχία!!

Στην ίδια κατηγορία...