Πως προέκυψε η λαϊκή έκφραση δε χαρίζουμε κάστανα

Άνδρες και γυναίκες και παιδιά της Μάνης ,το μόνο επάγγελμα που ήξεραν να κάνουν στα παλαιά χρόνια ήταν τα όπλα.Για τα χωριά τους δεν έλεγαν ότι τόσους κατοίκους παρά “τόσα τουφέκια”.

Χριστόφορος Κροκίδης

Γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Από παιδί ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και βιολί. Συμμετείχε στα πρώτα προοδευτικά συγκροτήματα rock μουσικής στην δεκαετία του ’70. Ασχολήθηκε με την jazz και jazzrock μουσική αλλά και ethnic μουσική. Παίζει ακόμα sitar, drums, keyboards.

Έλσα Ανδριανού

Διευθύντρια Σπουδών στη Σχολή του ΕΘ Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 1996.

Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

…με τέτοιες θαυμαστές διηγήσεις μεταδίδονταν η ελπίδα και η προσμονή, από γενιά σε γιενιά.Χρέος μας να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές, μέχρι να ΄ρθει η ευλογημένη ώρα που”πάλι θα γενούν δικά μας”.

Η Ελληνίδα στα «πλοκάμια» της οικονομικής κρίσης

Πως αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση η σύγχρονη Ελληνίδα; Με ψυχραιμία, αισιοδοξία ή φόβο; Πως βιώνει τις συντροφικές σχέσεις; Πως βλέπει τον εαυτό της σε σχέση με το μέλλον της, ως σύντροφος και μητέρα;

Προξενιό και αρραβώνας στη Θράκη

του Γιώργου Δ. Κεμαλάκη Δεν ακούς περιστερούδα μου, ήρθα στο μαχαλά σου κι ο μαχαλάς σου ξύπνησε και συ βαριοκοιμάσαι. Κι σαν κοιμάσαι ξύπνησε κι αν κάθεσαι έβγα έξω, κοιμούμαι αφέντη μ’, βαριά είμαι υπνωμένη. Βαστώ το μαγιοβότανο μαγεύω τα κορίτσια, βαστώ και ξυπνοβότανο ξυπνώ τις παντρεμένες.

Άγριο κρίταμο: Ο μεζές του βράχου

To Crithmum maritimum ή rock samphire ή Κρίθμον το παραθαλάσσιον, είναι κοινώς γνωστό ως κρίταμο. Πρόκειται για ένα εδώδιμο άγριο φυτό που απαντάται στις χώρες της Μεσογείου και των δυτικών ακτών της Ευρώπης.

Το Αντίδωρo , το Πρόσφορο και η σημασία τους

Tο Αντίδωρον είναι ευλογημένος άρτος που βγαίνει από τα πρόσφορα που προσεκόμισαν και προσέφεραν οι πιστοί, προκειμένου να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία (γι’ αυτό και ονομασία πρόσφορο, από το ρήμα προσφέρω).

Ιστορία λαϊκών εκφράσεων

Πως προέκυψε η λαϊκή έκφραση… καλό κουμάσι είσαι Γύρω στα 1895, η Αγγλία είχε κατορθώσει να φτιάξει τα καλύτερα υφάσματα που υπήρχαν ως τότε και όλες οι αγορές του κόσμου είχαν πλημμυρίσει απ’ αυτά.

Κοτόσουπα με μακαρόνια

Συνήθως τον Χειμώνα η κοτόσουπες έχουν τη τιμητική τους . Διαβάστε τη συνταγή μας με όλα τα υλικά και ακολουθείστε βήμα – βήμα τις οδηγίες για να φτιάξετε μια υπέροχη σε γεύση κοτόσουπα με μακαρόνια

Οι Σαρακατσαναίοι στο πέρασμα των χρόνων

Γράφει ο Νίκος Γ. Ζυγογιάννης Μια αρχαιοελληνική φυλή είναι οι Σαρακατσιαναίοι που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Νομάδες κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα  χειμαδιά (βουνά-στράτα-χειμαδιά) διασκορπισμένοι σ’ ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ποίημα του ΠΩΛ ΕΛΥΑΡ

ΠΩΛ ΕΛΥΑΡ [PAUL ÉLUARD (1895-1952)]: Αθήνα Μετάφραση: Άγγελος Σικελιανός. [Αναδημοσίευση από το περ. “Νέα Εστία”, τεύχος 1781, Σεπτέμβριος 2005. Ανακοίνωση-παρουσίαση του ποιήματος: Κώστας Μπουρναζάκης

Ελληνική χωριάτικη σαλάτα

Η Ελληνική χωριάτικη σαλάτα, είναι ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό συνοδευτικό πιάτο, που έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία και είναι ιδιαίτερα αρεστό σε εμάς τους Έλληνες αλλά και σε ξένους .